Kommunal kräver ersättning från M Phoenix Enterprise som anställt de thailändska bärplockare som protesterat i Umeå mot att de inte fått ut sina löner.

– Det många arbetstagare och många brott som begåtts så det kan enligt svenska mått bli ett stort skadestånd. Hur mycket vågar jag inte säga, uppger Maria Fridolin på LO-TCO:s Rättsskydd.

Förra månaden demonstrerade nästan 150 thailändska bärplockare mot att de inte fått ut sina löner av det thailändska bolaget. 64 av dessa är medlemmar i Kommunal som nu är klar med sin förhandlingsframställan som ska skickas till företaget.

I den skriver Kommunal att facket kräver att bolaget betalar 69 800 kronor till var och en av de 64 plockarna som är medlemmar. Det motsvarar lön plus semesterersättning från den 20 juli till den 10 oktober, den period som de har anställningskontrakt för. Tillsamman blir lönekravet drygt 4,4 miljoner kronor.

Facket hävdar dessutom att bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise har brutit mot kollektivavtalet på flera andra punkter, bland annat genom att bryta mot arbetsrättsliga lagar.

– Utöver lönekravet kan det bli aktuellt att kräva skadestånd, säger Maria Fridolin.

Ett problem för facket är dock att M Phoenix Enterprise vd är bosatt i Nottingham. Det gör det svårare att delge förhandlingsframställan.

I veckan kom även ett annat besked om bärplockarnas löner.

Den thailändska polisens utredningsenhet DSI ska utreda vad som hänt med de uteblivna lönerna på bemanningsföretaget.

Om M Phoenix Enterprise senare betalar ut lönerna i Thailand så uppger LO-TCO:s Rättsskydd att facket kommer att dra tillbaka sina lönekrav men kravet på skadestånd kommer ändå att kvarstå.