kristina_kamp

 

… Kristina Kamp, pensionsekonom på Pensionsmyndigheten?

 

– Se till att jobba heltid och få betalt för det. Ofrivillig deltid är ett problem för kvinnor. Jag brukar säga att man ska vara en tuff förhandlare både på jobbet och i hemmet. Man ska se till så att man får en bra lön, men också se till att man inte är den som tar hela föräldraledigheten, allt vabbande och går ner i arbetstid för att sköta hemmet.

Många kvinnor tar ändå huvudansvaret för barn och hem. Vad kan de göra?

– Om de har en man ska de se till så att han betalar för det. Ett lätt sätt är att han för över sin premiepension till kvinnan, om de är gifta. Annars kan han pensionsspara åt henne genom att föra över pengarna på ett konto. Se till att kontot är enskild egendom om det skulle bli skilsmässa.

Om man närmar sig 65 och inser att pensionen blir usel, vad kan man göra man då?

– Fundera på att jobba vidare och kanske lyfta pension samtidigt. Kontakta vår kundtjänst så kan de hjälpa till att räkna på det.

Vad kan de som redan sitter med en dålig pension göra då?

– Söka bostadstillägg, om de inte redan gjort det. Sedan får man försöka leva billigare. Det finns seniorkurser på temat och man kan vända sig till kommunens budget- och skuldrådgivare. De kan ge tips och göra budgetar. De kan dessutom förhandla om lån för att få ner räntorna. Matlag och bilpooler är också bra tips som spar pengar för dem som har tid.