En praktikant fick ta emot grova sexistiska kommentarer och hot av handledaren. Nu får hon 20 000 kronor som plåster på såren. Men ingen ursäkt från företaget.
– De kan betala pengar, men inte göra det enklaste, säger hon.

Det var hennes första praktikplats. Och enligt henne själv fick hon en handledare som hotade och kysste henne mot hennes vilja och som fällde grova sexistiska kommentarer.

Kvinnan, som är anonym, berättade tidigare i år om sextrakasserierna i tidningen Byggnadsarbetaren. Efter artikeln kontaktade hon Byggnads region Stockholm-Gotland. Facket inledde förhandlingar med vvs-företaget. De har nu avslutats och företaget ska betala 20 000 kronor till kvinnan.

– Jag har lagt ut pengar på terapi och missat praktiktillfällen på grund av trakasserierna. Det är rimligt att man får ersättning, säger hon till tidningen.

Däremot får hon ingen ursäkt.

– Jag har svårt att förstå varför en ursäkt är så svår att ge. Det kostar ju ingenting. De kan betala pengar, men inte göra det enklaste som att be om ursäkt, säger kvinnan.

Vvs-företaget vill inte kommentera det som hänt i dag. Men tidigare har man till Byggnadsarbetaren sagt: ”Vi tolererar inte sexuella trakasserier. Men det har varit taskigt omdöme från bägge parter.”

– Det finns en nonchalans från företagets sida. Utredningen skulle ha gjorts dag ett efter att läraren på skolan hade indikerat att det har inträffat. Dessutom har företaget inte stöttat kvinnan tillräckligt efter händelsen, säger Tomas Kullberg som är regionalt skyddsombud på Byggnads region Stockholm-Gotland till Byggnadsarbetaren.