marxlogga_1342Fornas_1342

På lördag och söndag är det dags för stor internationell Marxkonferens i Stockholm, på ABF-huset. Det är mestadels på engelska och med hög akademisk nivå, men de ämnen som avhandlas är ytterst aktuella och angelägna, och alla är välkomna gratis. Ingen föranmälan behövs.

En av de många som framträder är den svenske medieprofessorn Johan Fornäs. Han har nyligen kommit ut med en introduktion till Marx ekonomiska teorier på det ansedda brittiska förlaget Routledge. Och boken har rötter i klassiska studiecirklar, vilket är extra kul:

Fornasbok_1342Vid en akademisk konferensmiddag för några år sen kom Fornäs att berätta om sin ungdom på sjuttitalet, och om de studiecirklar han var med om att leda i Göteborg, för hundratals deltagare av alla de slag.

Omgående övertalades han att omarbeta sina anteckningar, som i sin tur bygger mycket på Donald Broadys studiehandledning till Kapitalet band 1, till en bok som skulle fylla behovet av kurslitteratur. Och nu har Capitalism utkommit och fått finfina recensioner, även i kräsna kretsar. En dag kanske den t o m blir översatt!

Ta detta som ett exempel på folkbildningens groddkraft, och studera noga programmet till Marxhelgen, som finns på hemsidan marx2013.com!

Nya fackböcker

Capitalism. A companion to Marx's economy critique

Författare: Johan FornäsFörlag: Routledge

Boken är upplagd som en genomgång kapitel för kapitel av poängerna i Marx Kapitalet, och kan således både användas som lärobok och uppslagsbok. Extra folkbildningsguldstjärna för de avslutande instuderingsfrågorna. Det knöligaste men samtidigt nödvändigasta kapitlet är den inledande metoddiskussionen, som benar ut hur Marx går till väga för att på en och samma gång vara ytterst konkret och ytterst abstrakt.

Som av en händelse utges Marx Kapitalet nu på nytt av Arkiv förlag, med en nyskriven introduktion av Mats Lindgren (f. Dahlkvist). Och den introduktionen finns även som separat häfte.