Bekämpningsmedlet DDT yrde i luften under rivningsarbetet av ett gammalt förråd vid en nedlagd handelsträdgård. Flera arbetare har blivit sjuka, och nu pågår provtagningar i av marken som ska bebyggas med bostäder.

I början av förra veckan upptäckte grävmaskinisten Jerker Olsson att den maskin han använt för att riva ett gammalt förråd och växthus vid Gyllins trädgård i Malmö var täckt av ett svagt rosaaktigt pulver, men han visste inte vad det var.

Några dagar senare sökte han läkarvård efter att han och hans kollega som arbetat med rivningen känt sig hängiga i flera dagar med led- och muskelvärk, halsont och klåda i ögonen. Jerker Olsson hade jobbat på rivningstomten i fyra veckor, men hälsoproblemen blev värre i slutet av förra veckan, berättar han för Sydsvenska Dagbladet.

– Då började det klia något extremt. Till slut blödde jag i ögonen och valde att åka till sjukhuset, säger han till tidningen.

Prover togs på pulvret och i går kom beskedet att det handlade om en blandning av förbjudna bekämpningsmedel som DDT och HCH.

– Förmodligen har det legat i papperspåsar som gått sönder när vi började riva. Och förmodligen har det läckt i evigheter för vi hittade mängder av det här pulvret på marken, säger Jerker Olsson.

Rivningsarbetet har nu stoppats och ytterligare prover tas på marken av miljöförvaltningen. Även de personer som utsatts för giftet kommer att genomgå provtagningar.

­– Den akuta risken för förgiftning är ganska låg när det gäller DDT. Det är de långsiktiga effekterna man brukar fokusera på, säger Håkan Tinnerberg, på Arbets- och miljömedicinska kliniken i Lund, till Sydsvenska Dagbladet.

Markägaren Knut Gylling säger till tidningen att han inte vet hur gifterna hamnat i förrådet. Enligt honom ska alla gifter som funnits i den tidigare handelsträdgården ha samlats in för runt femton år sedan, och sedan dess ska området ha varit giftfritt.