150 000 arbetslösa får ytterligare två dagar på sig. Slutdatum för att lämna in aktivitetsrapporterna har skjutits fram till på onsdag, den 16 oktober.

Orsaken är ett tekniskt fel som gjorde att de arbetslösa inte kunde logga in på webbformuläret för att fylla i sina aktivitetsrapporter tidigt i morse, måndag. Nu är felet fixat. För att ingen ska råka illa ut förlänger Arbetsförmedlingen tiden för inlämning med två dagar.

Senast vid midnatt under natten mellan onsdag och torsdag ska aktivitetsrapporterna vara inlämnade, annars hotar sanktioner.

Riksdagen har bestämt att alla arbetslösa ska lämna in en aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen varje månad. De ska berätta vad de har gjort för att få jobb.

De nya reglerna gäller sedan den 1 september. Nu ska de första lämnas in. De arbetslösa ska tala om vad de gjorde i september.

I första omgången omfattas 150 000 arbetslösa med a-kassa. När den nya ordningen är fullt genomförd i mars ska en halv arbetslösa rapportera till Arbetsförmedlingen varje månad. Det spelar ingen roll om de har a-kassa, aktivitetsstöd eller socialbidrag.