qatar

Arenabyggen kostar liv – Fotbolls-VM i Qatar väntas kosta 4 000. Khalifastadion i Doha är en av de arenor som kommer att utökas för att användas i VM.

 

I kväll drabbar Sverige och Österrike samman på nybyggda Friends Arena. Men idrottsbyggen runt om i världen kostar tusentals arbetare livet. Det globala byggfacket oroas för dödstalen i Qatar som börjat bygga inför fotbolls-VM 2022.

Kring 4 000 byggjobbare befaras dö innan första avsparken i fotbolls VM i Qatar, bedömer Byggnads- och Träarbetarinternationalen (BTI). Redan denna sommar uppges 44 gästarbetare ha omkommit.

Tidningen The Guardian har skildrat den dåliga arbetsmiljön för landets gästarbetare i en rad uppmärksammade artiklar. Byggfacket BTI viftar i en kampanj med rött kort för fotbollsorganisationen Fifa, som de vill ska sätta press på Qatar så att arbetsvillkoren förbättras.

I veckan besökte en delegation från BTI Qatar. I går, torsdag, kom Byggnads ordförande Johan Lindholm från den fackliga resan som han deltog i.

– Vi möttes först av en fasad. Vi fick bara besöka arbetsplatser som var goda exempel. Representanter från regimen och från Fifa påstod att problemen inte var så stora och att man redan jobbar med frågorna, säger han i ett pressmeddelande.

När de sedan på kvällar och nätter själva tog sig ut till arbetarnas läger fick det dock höra en annan historia.

– Det vi fick höra då bekräftar The Guardians uppgifter om slavliknande förhållanden. Bland annat berättade de om hur de gemensamt skrapat ihop pengar för att kunna skicka hem sina döda arbetskamrater till sina familjer. Det är ofattbart.

Byggfacket kräver bland annat att Qatar ska skriva under ILO-konventioner för att stärka fackliga rättigheter och underlätta organisering och möjligheten att inspektera arbetsplatser.

BTI vill även att det ska bli förbjudet för arbetsgivarna att ta migrantarbetarnas pass eller ta ut avgifter för dem, samt att anställningskontrakten de skriver under ska finnas på deras hemspråk.