Flera svenska kedjor har inte skrivit under ett internationellt avtal om bättre säkerhet på klädfabriker, däribland Ikea, MQ och Gina Tricot.

– Synd och bedrövligt, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström.

Avtalet med de internationella fackliga organisationerna Uni och Industriall Global syftar till att förbättra brand- och byggsäkerheten i Bangladesh. I april dog 1 100 personer när en klädfabrik kollapsade i Savar i Bangladesh. Lars-Anders Häggström, ordförande för facket Handels, beklagar att inte alla svenska företag med verksamhet i landet vill skriva på avtalet.

– Det är både synd och bedrövligt. De borde vara beredda att hjälpa till så att de får drägliga förhållanden, säger Häggström.

Jeanette Skjelmose, hållbarhetschef på Ikea, tycker att det fackliga avtalet är ett utmärkt initiativ men tycker att Ikeas egen uppförandekod går betydligt längre.

TT: Men om er uppförandekod är mer långtgående finns det väl inget hinder för att skriva under det fackliga avtalet?

– Vår uppförandekod omfattar alla delarna i det här avtalet och mer. Och gäller inte bara i Bangladesh utan i alla fabriker som vi har i världen. Vi skulle kunna skriva under det här avtalet också, men då skickar vi lite dubbla signaler till våra leverantörer, säger Skjelmose.