Kanske ett öre i timlön? Dennis Bäckman skrattar lite när han gör ett hastigt överslag och räknar ut sitt arvode. 

Dennis Bäckman sitter i bolagsstyrelsen för multinationella ABB:s svenska del. Han är avdelningsordförande i Pappers, men representerar alla LO-facken i styrelsen.

Vad gör man för nytta som personalens representant i en bolagsstyrelse?

– Jag kan ge input från verkligheten. Vi har högt i tak och informationsflödet mellan företaget och facket är bra numera. Som facklig kan man genom att ge en bild av vad ett beslut innebär faktiskt ändra det och styra lite åt ett annat håll. Men det går ju inte alltid i en stor koncern.

Kan det vara ett problem att veta för mycket? 

– Näe, det är trots allt bättre att vara väl förberedd och kunna förbereda en omställning eller nerdragning i förväg. Det är bra för mig som avdelningsordförande och det är bra för medlemmarna.

– Men visst är det jättejobbigt att sitta och fika med några och veta att de kommer att varslas … Samtidigt som det nog är en vinst för den som drabbas att vi har gjort vad vi kunnat och att vi sedan kan ge tydliga besked ganska snabbt.

Att sitta i en stor verkstadskoncerns styrelse, är det ett sätt att tjäna en slant extra också?

– Nej det är det inte! Jag får 500 kronor i inläsningsarvode och det blir 1 500 på ett år (och så kommer det där överslaget om ett öre i timmen).

– Däremot var det lite svettigt 2003 när hela ABB höll på att gå i konkurs – och vi riskerade att åka på en skuld på 730 miljoner per skalle i styrelsen.

• Läs även: Långt fler bolag borde ha personal i styrelsen