På knappt tre år har IF Metalls avdelning i Göteborg förhandlat fram 45 ­miljoner kronor till bemanningsanställda. De har helt enkelt fått för låg lön.

RobertArslanRobert Arslan fick 45 000 kronor på ett bräde – 20 000 kronor i lön plus semesterersättning och pengar för arbetstidsförkortning.

– Jag blev jätteglad.

Han bytte fackförbund till IF Metall och blev kontaktombud på kuppen. Nu håller han koll på att andra inhyrda får rätt lön.

Robert Arslan var en av nio inhyrda som fick rätt lön retroaktivt. Normalt är det här sådant som avdelningen sköter, men redan för snart tio år sedan förhandlade verkstadsklubben på Saab Microwave i Mölndal fram ett lokalt avtal som ger klubben rätt att företräda inhyrda både mot Saab och bemanningsföretagen.

– Bemanningsföretagen har inte alltid haft koll på löner och semesterersättning. I några fall har vi kunnat förhandla fram flera tiotusentals kronor åt konsulter från bemanningsföretag, berättar Arne Löfving, ordförande på IF Metalls klubb.

Bemanningsanställda ska ha medellönen för sitt jobb på det inhyrande företaget. Det kallas för GFL, genomsnittligt förtjänstläge, i bemanningsavtalet.

Carina Cajander företräder bemanningsanställda på IF Metalls avdelning i Göteborg. Som mest har hon förhandlat fram 350 000 kronor åt en enskild person.

– Vi förhandlade en fredagskväll. När vi var klara ringde jag upp killen och berättade. Först trodde han inte att det var sant. Sedan var han jättetacksam.

Efter finanskrisen 2008 varslade industrin mellan 6 000 och 7 000 arbetare om uppsägning enbart i Göteborg. De flesta fick sluta.

– Vi insåg att industrin inte skulle anställa lika många när det väl vände igen. Vi förstod att företagen skulle ta in många bemanningsanställda.

I december 2010 fick avdelningen rätt i en förhandling mot två bemanningsföretag. Det blev dyrt för dem. Då var det inte ovanligt med timlöner som låg 25 eller ända upp till 50 kronor för lågt. Ofta slutade det med att enskilda individer fick mellan 70 000 och 80 000 retroaktivt.

Robert Arslan fick knappt sju kronor för lite i 15 månader. Han hade länge misstänkt att något var fel, men visste inte vart han skulle vända sig. Då var han med i Unionen. Till slut tog han mod till sig och knackade på hos verkstadsklubben.

– Jag bytte förbund till IF Metall eftersom de hade hjälpt mig. Nu går jag alla fackliga kurser för att lära mig mer. Och jag informerar alla nya konsulter från bemanningsföretag om genomsnittslönen. De ska få rätt lön från början, betonar han.

Läs också: Så styrde facket upp inhyrningen

Lokalt avtal sätter gränser

Verkstadsklubben på Saab ­Microwave var pionjärer med att skriva avtal om villkoren för bemanningsföretag. Här är några viktiga punkter:

  • • Bemanningsföretagen ska ha kollektivavtal och rent mjöl i påsen.
  • • Företag som bryter mot lagar och avtal kan stängas av. De ­stoppas från att leverera ny ­personal. Däremot ska de som redan finns på arbetsplatsen inte drabbas. De får vara kvar. Klubben har stängt av ett bemannings­företag i ett halvår.
  • • Ingen bemanningsanställd ska kunna bli hemskickad på dagen och utbytt mot någon annan ­dagen därpå. Det ska finnas saklig grund. Bestämmelsen skrevs in på förekommen anledning sedan en arbetsledare på en annan fabrik skyllt ifrån sig på en bemannings­anställd, som åkte ut.