VieuxToure_1341Vieux Farka Touré borde väl haft Jeune som för- eller smeknamn (gammal kontra ung), eftersom han är son till den avlidne urbluesgitarristen och sångaren Ali Farka Touré från Mali. På albumet Mon pays (alltså ”Mitt land”) fortsätter sonen att tillvarata och hylla pappans och hemlandets bluesaktiga musik. Han spelar stilla, fint och vackert på sin elförstärkta men ändå lågmälda gitarr. Ibland medverkar Sidiki Diabaté på kora. Det är extra kul, eftersom hans pappa, Toumani, spelade kora med Ali Farka Touré. Albumet, planerat före kriget i Mali, förvandlades under inspelningen till en freds- och frihetsapell. Stränginstrumenten, kalebass-rytmer och lätta slagverk skapar en pådrivande puls; inte som ett rop utan en viskande vädjan. Låten ”Yer Gando” varnar för inkräktare som inte vördar Malis kulturarv och ”Diack So” skildrar en musiker som bröts ner av alkohol. Vieux Farka Touré jämför alkoholen med den sortens islam som förbjuder = bryter sönder tusenåriga musiktraditioner.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Mon pays

Artist: Vieux Farka Touré
Skivmärke: Six Degrees

Vieux Farka Tourés nya album ”Mon pays” finns på Spotify.

Lyssna också på gitarristen och sångaren Vieux Farka Tourés självbetitlade debutalbum, där han i några spår spelar ihop med pappa Ali Farka Touré. Även detta finns på Spotify.

Vieux Farka Tourés mer högljudda live-sound kan man höra på albumet ”Live”. Genre: tja, elektrisk afroblues. Också på Spotify.

På Spotify finns dessutom albumet Tel Aviv Session med The Touré-Raichel Collective – ett samarbete mellan Vieux Farka Touré och Idan Raichel från Israel. Samme Reichel medverkar även som pianist i låten ”Ay Bakoy” på Vieux Farka Tourés nya album.

Se och hör en musikvideo med den längtande, trängtande vackra låten ”Peace” från Vieux Farka Tourés nya album till filmade bilder från Mali.

Se och hör Vieux Farka Touré – på YouTube – sjunga och spela elgitarr med sitt elektriska band i en live-inspelning från Musiqat-festivalen i Sidi Bou Said, Tunisien under oktober 2013.

Se och hör honom också – på YouTube – när han bara jammar lite på gitarren i Bamako, Mali.