Det är en stor författare och stilist som får Nobelpriset. Grattis även till förlaget Atlas som hårdsatsat på hennes författarskap. Så sent som häromdagen anlände hennes nästa bok på svenska till redaktionen.

Läs här Erik Löfvendahls införstådda artikel om hennes författarskap från Arbetet i somras, När man läser skalar man en lök!

Men valet av Munro är också en hyllning till själva novellformen, som hela tiden riskerar att komma bort bland mer bästsäljande genrer, och till det sparsmakade och välöverlagda, det som blir beständigt därför att det är färdigt. Litteraturen kan åstadkomma den perfektion som livet saknar. Löfvendahl skriver bland annat så här om etiken i hennes litterära konst:

Ingenting sker av en slump i Munros berättelser, på ett psykologiskt plan. Människor tampas hela livet med de spår som barndom och uppväxt ingraverat i dem. Det hindrar inte novellerna från att vara ytterst oförutsägbara. Hur människors möten kommer att avlöpa vet ingen, tycks Alice Munro säga.