Adecco ville bara anställa unga under 26 – för att få rabatt på arbetsgivaravgiften. Florentina Ichert var 35 och fick därför inte jobbet. Tydlig åldersdiskriminering, anser IF Metall som driver fallet i Arbetsdomstolen.

Florentina Ichert hade arbetat som montör på Volvo personvagnar men blev arbetslös i industrikrisen 2009.  När bemanningsföretaget Adecco sökte 330 personer, främst montörer, för uthyrning till Volvo lastvagnar tänkte hon att det skulle vara något för henne.

Men trots att hon var kvalificerad var företaget inte intresserat. Anledningen var att hon fyllt 35 och därmed var för gammal. Adecco ville bara anställa personer under 26 år för att få rabatt på arbetsgivaravgiften.

IF Metall anser att det är ett tydligt fall av åldersdiskriminering och har därför stämt Adecco i Arbetsdomstolen. I går möttes parterna i en förberedande förhandling.  Parterna är överens om att Florentina gått miste om jobbet för att hon varit för gammal, men företaget anser inte att det gjort sig skyldigt till diskriminering.

– Det är inte åldern som varit relevant för oss. Vi bryr oss inte om hon är över eller under 26 utan bara om vi får rabatten eller inte. Hade reglerna varit att vi fått rabatt för dem under 45, eller något helt annat, så hade vi följt det också, säger Pär Grip, bolagsjurist på Adecco.

– Vi har tillämpat en regel, och att den kan ha en diskriminerande effekt är en sak, men det innebär inte att vi har gjort oss skyldiga till diskriminering, fortsätter han.

IF Metall anser dock att företaget gjort fel.

– Vi kan inte acceptera att människor sorteras bort på grund av sin ålder på det här viset. Därför går vi vidare och det blir en huvudförhandling i början av mars, säger Darko Davidovic, IF Metalls förbundsjurist i en kommentar på förbundets hemsida.

Facket är också kritiskt till själva rabatten som ges till arbetsgivare som anställer unga. Tanken är att den ska minska ungdomsarbetslösheten, men det tror inte facket på.

– Vi hävdar att lagstiftningen inte har avsedd effekt. Den gör inte att fler får jobb utan ger bara arbetsgivaren en rabatt, säger Darko Davidovic.