Om Socialdemokraterna får bilda regering efter valet måste Vänsterpartiet bjudas in, anser en majoritet av LO-distrikten.
LO centralt intar en mer försiktig hållning.

En rundringning till de elva LO-distrikten visar att sex av dem anser att V bör få frågan om att ingå i en koalitionsregering vid en eventuell valvinst, skriver Svenska Dagbladet.

– Vänsterpartiet står oss väldigt nära. Det vore konstigt att ställa det utanför, säger Majlene Ahlgren, ordförande i distriktet för Mellansverige, till tidningen.

Men LO centralt avvaktar i frågan.

– Vi vill se en majoritetsregering ledd av Socialdemokraterna, säger Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande, till TT.

Hur den regeringen ska se ut kommer valresultatet att ha ett inflytande på, enligt honom.

– Det blir onödigt att spekulera nu.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt säger att partiet varit tydligt med att framföra att den bästa regeringen hade varit en rödgrön majoritetsregering med de tre partierna.

– Men vi har också sagt att för oss är det avgörande att vi gör något åt det privata vinstintresset i välfärden, säger han.

Socialdemokraternas partisekretare Carin Jämtin säger i ett skriftligt uttalande att ”vad gäller regeringsfrågan kommer vi ge besked i god tid innan valet”.