Sommaren 2013 blev mycket besvärlig på grund av personalbrist.

Det hävdar Vårdförbundet som frågat sina lokalavdelningar om hur vårdsommaren varit.

Av avdelningarna svarar 17 av 21 att vården haft stora eller allvarliga brister. Störst har bristen varit på sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensköterskor.

Personalen har fått lösa problemen själv genom att arbeta övertid och flytta semestrar, enligt Vårdförbundet.

Av dem som svarat på undersökningen anser 95 procent att patientsäkerheten hotades på grund av vikariebristen i somras. Omkring hälften anser att försämringen var mycket stor.

Förutom detta har den tuffa vårdsommaren också fått andra konsekvenser, som släpar efter nu under hösten. Många uppger att vikarier har fått en dålig och otillräcklig introduktion, att personalen är slutkörd och att stressen ökat.

Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, känner stor oro inför hösten efter den pressade sommaren.

– Sjukvården är sjuk, den mår inte bra. Vi saknar kompetens, vi saknar specialistutbildade sjuksköterskor och vi öppnar inte vårdplatser igen efter sommaren. Det drabbar patienterna.

Hon tycker inte att arbetsgivarna har tagit sitt ansvar.

– De dumpade hela problemet på sjuksköterskor och barnmorskor. De har fått lösa det här med övertid, indragna semestrar och dubbla pass.

Inför nästa sommar måste planeringen starta redan nu, anser hon. Dessutom måste arbetsgivarna se till att det blir fler specialistutbildade sjuksköterskor.

– Problemet inom vården är inte att det utbildas för få sjuksköterskor. Problemet är att de skräms bort från yrket, de finns på andra ställen än inom vården, säger Sineva Ribeiro.