tva-thai

Winai Gaeogepkam och Somsak Samoesap säger att bärplockarprotesterna i Umeå startade när M Phoenix enterprise satt upp lappen (som de håller i) där det står att företaget inte längre garanterar lånen de tog för att komma till Sverige.

 

– Vi skrev under ett papper men fick inte några papper själva efteråt. Vi fick inte ens läsa vad det stod innan vi skrev på, säger bärplockarna Winai Gaeogepkam och Somsak Samoesap till Arbetet.

Den 4 juli i år stod de som många andra i kö på hotellet Siam River i staden Chaiyaphum i Thailand för att skriva på för M Phoenix enterprise.

De som skrivit under är risbönder, och flera har berättat att de pantsatte hus och mark för att betala de första 20 000 baht (4 500 kronor) som företaget krävde i administrativa avgifter.

Därefter lånade många 75 000 baht (cirka 17 000 kronor) för att täcka kostnaderna för resa, mat och logi i Sverige.

Summan som de ska betala tillbaka är 85 000 baht, drygt 19 000 kronor. Det är oklart när pengarna ska betalas tillbaka, och vem som lånat ut dem.

Enligt M Phoenix enterprise ska resa och uppehälle dras från bärplockarnas lön, vilket förklarar varför de inte fått ut någon lön. Företaget uppger också att plockarna inte ska få lön för den period de demonstrerat i Umeå.

Lönefrågan ska avgöras i en rättegång i Thailand, och Winai Gaeogepkam, Somsak Samoesap och andra plockare är oroliga för vad som ska hända. Om de inte får några pengar riskerar de att bli skuldsatta, för vissa kan det handla om resten av livet.