Foto: Bertil Enevåg Ericson

Det är som att ha en liten extra familj, förklarar pappersarbetaren Benita Humell.

– Vi jobbar ju tillsammans alla tider på dygnet, och då går det inte att hålla masken. Vi får se varandras bästa sidor – och sämsta.

De sköter rullmaskinerna till den stora PM 11, maskinen som står för papperet till diverse magasin, kataloger och mängder av glansiga reklambroschyrer. De sätter på sig hjälmen och griper in om det blir stopp i pappersmaskinen. Och som rullmaskinsoperatör ser Benita Humell till att papperet skärs i rätt bredd för just den kund som ska ha det.

Så berättar hon hur hårt skiftlaget på Hallsta pappersbruk har knutits samman under årens lopp. Hur de har varit med om jättetråkiga saker tillsammans, som när arbetskamraten dog av ett hjärtfel för att läkarna trodde att det var astma. Hur de har kämpat morgonskift, dagskift och kvällsskift ihop i åtminstone 15 år. Allt det som gör att fembarnsmamman i Hallstavik har en extra familj på jobbet.

Förutom då att mamma, pappa, maken, syskon, svägerskor, svågern och två söner har jobbat eller jobbar på pappersbruket. Sönerna fick sluta i den första nerdragningen. Och när en av pappersmaskinerna ska stängas i höst är det Benita Humells och makens tur att börja söka nya jobb.

Till saken hör att Benita Humell – trots att hon inte kan komma på en enda riktigt dålig sak med sitt jobb – nästan fick övertala chefen om att hon tillhör dem som måste gå. Av misstag hade hennes anställningstid räknats längre än den borde, och en arbetskamrat som egentligen hade jobbat längre skulle sägas upp i hennes ställe.

– Men vad gör man? Jag kände att det inte var rätt, och jag mådde bara sämre och sämre.

Så framtiden ser inte jätteljus ut, konstaterar hon. Utbildningen till barnskötare har det aldrig blivit av att använda: Först fanns det inga jobb och sedan räckte det med de egna fem barnen. Det blev bruket i stället direkt efter skolan. Och livet som bonde tog slut när gården inte riktigt bar sig för 23 år sedan, så då blev det bruket igen.

– Men jag tror det finns något i äldrevården, folk går ju i pension hela tiden.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Fakta

Om Benita Humell

56 år, pappersarbetare på Hallsta pappersbruk i Hallstavik.

År i yrket: 23.

Tjänar: 21 248 kronor i månaden plus ob-tillägg.

Bäst med yrket: Arbetskamraterna.

Sämst: Kan inte komma på något, det mesta är bra.

Stolt över i jobbet: Jag har väl gjort lite skillnad som skydds- och kontaktombud.

Om jag inte vore pappersarbetare: Det hade varit roligt att få fortsätta som bonde, men drömjobbet är nog barnmorska.

Läser helst på papper eller skärm: Absolut på papper, både kvällstidningen och böcker.

Om Pappers­arbetare

Antal: Runt 15 000.

Lön: I genomsnitt 25 000 kronor i grundlön.

Framtidsprognos: Sådär. Färre jobb framöver, men stora pensionsavgångar väntar.

Utbildning: Industritekniska eller naturvetenskapliga programmet på gymnasiet. Företagens internutbildningar.

Fackförbund: Pappers.

Källa: Pappers