Foto: Pernilla Wahlman

Foto: Pernilla Wahlman

I väntan på landshövdingen. Det ska bli jobb­mässa för de uppsagda på Läkerolfabriken. De väntar på att landshövding Barbro Holmberg ska klippa bandet av godispåsar och öppna mässan.

 

Gävle. Jobbcoachning. Och två dagars jobbmässa, med ­möjlighet att träffa tänkbara arbetsgivare. Det är det stöd 150 uppsagda Cloettaanställda får när fabriken i Gävle läggs ner. Koncernledningen får miljonbonusar för sin insats.

Cloettas omstrukturering går bra. Aktien har tagit ett glädjeskutt – upp 40 procent hittills i år. Förra året fick Cloettas vd Bengt Baron och tio andra toppchefer i koncernledning­en dela på 18,5 miljoner i bonusar för ”extraordinärt arbete”.

I somras bytte Helene Andersson, 52, radhuset mot en tvåa på 55 kvadratmeter, som hon delar med sin 16-åring varannan vecka. Vid årsskiftet blir hon arbetslös efter 34 år på Läkerolfabriken i Gävle.

– Jag måste minska på utgifterna, säger hon.

Fabriken i Gävle har slimmats och trimmats under hela 2000-talet. På tio år halverades produktionskostnaderna och antalet anställda. Det räckte inte.

I december 2011 gick Cloetta och godistillverkaren Leaf samman. Tre månader senare kom beskedet att tre fabriker i Alingsås, Gävle och finska Aura ska bort. 40 procent av Cloettas tillverkning flyttas runt i Europa. Det kostar runt 350 miljoner, men besparingen blir 110 miljoner om året. Till det kommer samordningsvinster på 65 miljoner.

Ericsson och Stora Enso plockade fram plånboken när de lade ner fabriker i Gävle kommun för några år sedan och totalt 1 200 anställda blev av med jobbet. Det betydde bland annat att människor mitt i livet fick en chans att utbilda sig utan att familjeekonomin havererade.

Kristina Jansson är 53 år och blir arbetslös efter 36 år på Läkerol.

– Jag skulle jättegärna vidareutbilda mig. Det är synd att vi inte får samma möjlighet som Ericssons anställda, tycker hon.

Cloettas anställda får det omställningsstöd som följer av kollektivavtalet. För LO-folk är det värt 20 000 kronor per person. Pengarna går främst till jobbcoachning. Dessutom får de en bonus på mellan 5 500 och 8 500 kronor i månaden under det sista året på fabriken, beroende på produktionen. Att bli uppsagd dämpar arbetsglädjen. Bonusen ska förhindra att känslorna går ut över produktionen.

Men det blir inga extrapengar till utbildning eller avgångspensioner. Facket tjatade länge och väl utan framgång.

– Det var väldigt långdragna diskussioner. Till slut träffade vi och Livs en central överenskommelse i enighet. Det är viktigt att säga, förklarar Cloettas informationsdirektör Jacob Broberg.

Direkt efter stängningsbeskedet bildade Cloetta en omställningsgrupp med folk från företaget, facken, jobbcoachföretagen och arbetsförmedlingen. Dessutom sitter kommundirektören och landshövdingen med i en extern styrgrupp.

Denna tisdag i september ordnar omställningsgruppen den första av två framtidsdagar på Läkerolfabriken. De anställda går runt och droppar sina nyvässade cv:n hos tänkbara arbetsgivare. Landshövding Barbro Holmberg klipper bandet och öppnar dagarna.

– Som alla andra i Gävle blev jag bestört när jag fick beskedet, säger hon.

Sedan går hon över till möjligheterna: nya branscher, nya företag, nya kluster – kort sagt framtidens jobb. Som geografiska informationssystem. Där är Gävle ledande i Europa.

Industristaden Gävle ska bli kunskapsstaden Gävle. Det låter tjusigt, men omvandlingens pris är arbetslöshet. Där platsar Gävle på svensktoppen tillsammans med andra medel­stora industristäder som Norrköping och Eskilstuna. De ligger inte alltför långt efter Trollhättan i topp, men bara Trollhättan har fått minister­besök med vidhängande stödpaket.

Det är hårda bud för dem som har kort utbildning och blir arbetslösa efter ett långt yrkesliv i industrin, som många av Läkerolarbetarna.

Trygghetsstiftelsen TSL räknar med att sju eller åtta av tio privatanställda arbetare hittar nya jobb efter en uppsägning, men siffrorna är betydligt sämre för dem som inte har efterfrågad kompetens. TSL efterlyser en sorts a-kassa för studier.

Ett halvårs utbildning gör stor skillnad, enligt TSL. Problemet är att studiemedel passar ungdomar, inte människor över 40 med familj och barn att försörja. För dem krävs det antingen att arbetsgivaren öppnar plånboken eller ett statligt stödpaket, som i Trollhättan.

Ibland räcker det inte ens med utbildning. Mohammed Avalinejad, 58, utbildade sig till ett bristyrke. Han blev CNC-operatör. Efter tolv år på Läkerolfabriken började han på Sandvik 2011. Han fick sluta efter elva månader när 140 anställda blev uppsagda. Nu är han tillbaka på Läkerol – anställd på en månad i taget. Han har sökt tre CNC-jobb, två i Sandviken och ett i Södertälje.

– Man får inte ge upp, säger han.

Oavsett utbildning har Läkerolfabri­kens anställda erfarenheter från yrkeslivet, oftast ett långt yrkesliv. Dessutom har de efterfrågad kompetens. Tio år av ständiga rationaliseringar har lärt dem lean production, ursprungligen Toyotas modell för effektiv produktion. Nu ska de få papper på vad de kan. Deras kunskaper ska valideras.

Den 16 september hade 42 anställda fått nya jobb: 27 arbetare och 15 tjänste­män. Cloetta släpper iväg dem med kort varsel. LO-folkets jobbcoachföretag ABF Progress följer skift­schemat. De anställda går från jobbet för att träffa jobbcoacherna och gå på anställningsintervjuer.

I början var det mycket tårar, ilska och heta känslor både innanför grindarna, vid köksborden och vid demonstrationerna på Gävles gator.

Men arbetet har rullat på. De anställda i Gävle har hjälpt till med Cloettas omvandling. Produktionen ska flytta till Levice i Slovakien. Slovakerna har utbildats i Gävle och i Slovakien av anställda från Läkerolfabriken.

Alla anställda i Gävle är uppsagda till årsskiftet. Möjligen får de komma tillbaka till jobbet som tillfälligt anställda i några veckor till. Slutdatum är inte fastställt än.

Brynäs ska fortsätta att spela sina hemmamatcher på Läkerol arena i något eller några år till. Det återstår att se om Cloetta tar ner skylten när avtalet med Brynäs IF löper ut.

Det finns ett hockeylag även i ­Levice.

Tillsammans har de jobbat i 132 år på fabriken: Helene Andersson, 52,  34 år på fabriken, Elisabeth Ehn, 45, 25 år på fabriken, Gunvor Granholm, 57, 39 år, och Lea Sorvo, 61, med 34 anställningsår.

Foto: Pernilla Wahlman

Tillsammans har de jobbat i 132 år på fabriken: Helene Andersson, 52, 34 år på fabriken, Elisabeth Ehn, 45, 25 år på fabriken, Gunvor Granholm, 57, 39 år, och Lea Sorvo, 61, med 34 anställningsår.

 

– Jag är optimist. Jag tror att det ordnar sig, säger Kristina Jansson. Hon har jobbat i 35 år på fabriken och Laila Wallon i 36 år.

Foto: Pernilla Wahlman

– Jag är optimist. Jag tror att det ordnar sig, säger Kristina Jansson. Hon har jobbat i 35 år på fabriken och Laila Wallon i 36 år.

 

Ytterligare en kort tid tillverkas ­Ahlgrens bilar i Gävle. Märket är lika välkänt som Saab, men bara Trollhättan lyckades få stödpaket från regeringen. Anders ­Olsson har jobbat på Läkerol i 25 år.

Foto: Pernilla Wahlman

Ytterligare en kort tid tillverkas ­Ahlgrens bilar i Gävle. Märket är lika välkänt som Saab, men bara Trollhättan lyckades få stödpaket från regeringen. Anders ­Olsson har jobbat på Läkerol i 25 år.

Läkerols nedläggning

152 jobb bort

Arbetslösheten i Gävle är runt 13 procent. Det innebär 6 200 arbetslösa. Nästan hälften, 2 800 personer, har gått arbetslösa i mer än ett år.

Läkerolfabriken hade 152 anställ­da när nedläggningsbeskedet kom i mars 2012: 117 arbetare och 35 tjänstemän. Många är trotjänare. Den genomsnittliga anställningstiden för arbetare än 22 år. Medelåldern är 51 år bland kvinnor och 46 år bland män. Tjänstemännen är några yngre. I genomsnitt har de 15 anställ­ningsår.

Försäkring ger 80 procent

Livs är ett av de LO-förbund som har inkomstförsäkring. Arbets­lösa medlemmar får 80 procent av lönen under de första 200 dagarna av arbetslöshet.

Även Unionen och Saco har inkomstförsäkring. De försäkringarna ger 80 procent av lönen i 150 ­respektive 120 dagar.