Lilla Namo TUG_1340Lilla Namo är en språkligt nyskapande muntlig poet som framför politiska dikter till rytmbakgrunder. Alltså hiphopare och en länk i samma kedja som progg, punk och politisk svensk vissång. På debut-EP:n får gästpoeten Meron Mangasha inleda med ett förord (0:38) om vikten av att hålla fast vid språket och erfarenheterna från (hem)orten. I titelspåret ”Tuggare utan gränser” rappar Lilla Namo (efternamn Marouf) vidare om postkoder, invandrare som aldrig får bli annat, gatan som de inte låter dig komma ifrån, ett delat Stockholm och amerikaniserat Sverige. En hembygdsskildring från söder om Söder. Min favoritrad: ”Din mamma sa till dig gång på gång på gång, din gångstil är en del av din nedgång.” I ”Haffa guzz” berättar Namo hur hon skulle ha raggat om hon varit kille: överallt och alltid. Medan ”Badman”-texten skryter om att hon är ”högutbildad” och ”KTH skillad” med ”högskolepoäng mer än 500”. Toasta kan hon också, tillsammans med Timbuktu i reggaelåten ”Lever som vi lär”.

Bengt Eriksson

Veckans CD

TUG

Artist: Lilla Namo
Skivmärke: Baba Recordings

Den utvidgade debut-EP:n TUG (= Tuggare utan gränser) med Lilla Namo – åtta spår – finns på Spotify.

Svårt att höra varje ord i texterna? Läs och följ med på nätsidan Rapgenius som försökt lyssna in och skriva ner hennes texter. Sökord: Lilla Namo.

Lilla Namo har också gästat inspelningar med bl a Petter och Looptroop Rockers. Lyssna på Spotify via den här länken.

Se och hör den officiella videon till låten ”Tuggare utan gränser” med Lilla Namo (intro av Meron Mangasha). Finns på YouTube.
Se och hör Lilla Namos korta introduktion till låten ”Haffa guzz”, inspelad på klubben Mamarazzi/Fria Teatern i Högdalen. Finns på YouTube.
Och efter det, se och hör den officiella videon till ”Haffa guzz” med Lilla Namo. Också på YouTube.
Se och hör den officiella videon till låten ”Höj volymen” med Lilla Namo. Även detta på YouTube.

Inget vidare ljud och ingen vidare bild heller – men det här videoklippet från Musikens makt-festivalen i Luleå ger i alla fall en känsla av hur det kan vara att uppleva Lilla Namo på scen. Se och hör på YouTube.

Se och hör också promotionvideon till låten ”King” med Petter och Lilla Namo. På YouTube.