Flygbolaget Ryanair är åter i blåsväder. Bolaget har brutit mot franska arbetsmarknadsregler och ska betala motsvarande 86 miljoner kronor i skadestånd och ränta, beslutade en domstol på onsdagen.

Det irländska flygbolaget fälls bland annat för att olagligt ha registrerat Marseille-baserad personal genom irländska kontrakt för att komma undan skatt. Bolaget ska dessutom ha motarbetat de anställdas rätt att organisera sig fackligt på sina arbetsplatser, rapporterar AFP.

Hela tre fjärdedelar av Ryanairs piloter är tillfälligt anställda och kritiken är inte ny. Tidigare i år framkom uppgifter om att upp emot 3 000 Ryanair-piloter inte vågar gå med i facket och i stället har organiserat sig i ett hemligt nätverk.

Ryanairs vd Michael O’Leary avvisade all kritik så sent som i slutet på augusti när han besökte Sverige. Han kallade då anklagelserna om att bolaget hotat piloter som velat organisera sig fackligt för ”totalt nonsens”.

– Men vi har också en laglig rätt att INTE förhandla med fackliga organisationer. Vi förhandlar direkt med våra anställda, sade han till TT.

Ryanair hade redan innan domen föll sagt att man räknade med att förlora och att man kommer överklaga.