Staten minskar sitt bidrag till företagshälsovård med 300 miljoner kronor. 

Statens stöd till företagshälsovården görs om i grunden och det så kallade branschstödet, som infördes 2009, plockas nu bort. Det innebär att statens bidrag till företagshälsovård minskar från 360 miljoner kronor till 30 miljoner, rapporterar Ekot. Dessutom flyttas ansvaret för stödet från företagshälsovårdsföretagen till arbetsgivarna.

Enligt Ekot anser regeringen att insatserna för att få tillbaka fler sjuka till jobbet inte har fungerat tillfredsställande.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson är kritisk.

– Man lyfter bort 90 procent av alla pengar, 300 miljoner försvinner. Arbetsolyckor ökar, arbetsskadesjukdomar ökar, sjukskrivningstalen ökar. Att i det läget skära ner pengarna, det är fel politik, säger han till Ekot.