Foto: AP Photo

Foto: AP Photo

Protesterna mot villkoren inom textilindustrin fortsätter i Bangladesh. Textilarbetare slår sönder möbler på gatan i huvudstaden Dhaka. Polisen har mött demonstranterna med tårgas och gummikulor.

 

BANGLADESH 29 modeföretag bjöds in – 11 dök upp för att förhandla om kompensation till skadade och anhöriga efter fabriks­raset i Bangladesh. Inget avtal har slutits och oroligheterna på gatorna fortsätter.

Tårgaspatroner sköts när polis och strejkande drabbade samman på Dhakas gator tidigare i veckan. Oron på landets arbetsmarknad har pågått i flera månader.

I måndags demonstrerade 200 000 textilarbetare, och cirka 300 textilfabriker var tvungna hålla stängt. Arbetarna kräver att lägstalönen höjs från cirka 240 kronor i månaden till närmare 640 kronor.

Samtidigt som lönekraven skapar oro och sammandrabbningar pågår efterspelet till den värsta industriolyckan i Bangladesh någonsin, som inträffade i slutet av april. Rana Plaza, ett åttavåningshus i Dhaka, rasade. I huset fanns flera textilfabriker. Drygt 1 100 personer omkom och 1 900 skadades. Över 50 internationella klädföretag köpte produkter som tillverkades i byggnaden.

Sedan dess har det varit en het fråga hur anhöriga och skadade ska kompenseras. I samband med att anhöriga krävt ersättning har det brutit ut mer oroligheter i landet.

Det globala facket Industri all har försökt inrätta ett system för kompensation vid liknande olyckor. Förhandlingar skulle ha inletts i augusti. Men en facklig nyckelperson drabbades av hjärtinfarkt och mötet sköts upp.

Förhandlingarna startade i stället i Genève den 11 och 12 september. Men av de 29 modeföretag som var inbjudna dök endast 11 upp.

– Jag kan inte förstå de företag som inte kom till förhandlingsbordet, säger Monika Kemperle på Industri all.

Facket hade före mötet lämnat ett förslag som innebar att de skadade och anhöriga skulle få en ersättning på 71 miljoner dollar (drygt 450 miljoner kronor). Enligt Industri alls förslag skulle de västerländska modeföretagen stå för 45 procent av kostnaden, resten ska regeringen, arbetsgivarorganisationen och fabriksägarna i Bangladesh betala.

Men eftersom uppslutningen var dålig gick inte förhandlingarna om ersättning vidare. I går torsdag, efter denna tidnings pressläggning, var ett nytt möte inplanerat.

Textilindustrin i Bangladesh

Bangladesh är världens näst största exportör av textilier efter Kina. 80 procent av landets export på 27 miljarder dollar består av kläder. Minimilönen för textilarbetare är 3 000 taka i månaden, motsvarande cirka 240 kronor. De jobbar mellan tio och tolv timmar per dygn. Arbetarna kräver 8 100 taka, cirka 640 kronor. Arbetsgivarna säger att lönerna bara kan höjas till 3 600 taka på grund av det dåliga ekonomiska läget i världen. (TT)