ElizaCarthy_1339Första gången jag hörde Eliza, dottern i den engelska folkmusikfamiljen Waterson:Carthy, bör ha varit på  familjealbumet från 1994. Men Eliza Carthy hade börjat spela och sjunga redan tidigare, för hon fyller nu 21 år som artist och firar genom att ge ut ett dubbelalbum med återutgivningar från hela karriären. Både traditionella sånger/låtar och egna, inspelningar med henne själv, med föräldrarna Norma Waterson/Martin Carthy och andra musiker/grupper. När är Eliza Carthy bäst? Alltid! Ja, hon kan sjunga lika inlevelsefullt som hon spelar strävt och grant på fiolen. Samlingens titel, ”Wayward Daughter”, stämmer exakt. Eliza Carthy är sina folkmusikföräldrars dotter – samtidigt som hon tar sin egen, nutida väg genom brittisk tradition. Det gamla och traditionella finns kvar som grundstenar också när hon i Grey Gallito sjunger till salsa-rytmer eller blandar in pop och nästan hiphop i Britain Is A Car Park. Oavsett blir genren engelsk folkmusik.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Wayward Daughter

Artist: Eliza Carthy
Skivmärke: Topic

Eliza Carthys dubbla samlingsalbum “Wayward Daughter” finns på Spotify.

Det finns också många andra skivor med Eliza Carthy, både soloalbum och tillsammans med olika musiker/grupper. Som ett tidigt duoalbum (från 1993) med Nancy Kerr, likaså fiol och sång.

Också mamma-pappa-dotter-albumet från 1994 finns på Spotify.

För några år sen (2010) gjorde Eliza Carthy ett kort sagt fantastiskt album, “Gift”, med sin mamma Norma Waterson. Också detta kan höras på Spotify.

Jag tycker så mycket om Eliza Carthy att jag har svårt att hålla distans, jämföra olika album och välja ut hennes bästa. Hon är ju alltid bra, som sagt. ”Red” (2001) innehåller moderna inspelningar där hon tar med sig den brittiska traditionen in i diverse nya musikstilar. Hör på Spotify.
Albumet ”Anglicana”, som kom året efter, alltså 2002, är betydligt mer traditionellt – men samtidigt modernt. Också på Spotify.

Se och hör Eliza Carthy sjunga och spela Worcester City (en av låtarna från albumet ”Anglicana” och även inledningsspår på nya dubbelsamlingen). Finns på YouTube.

Se och hör också – på YouTube – Eliza Carthy, Martin Carthy, Norma Waterson m fl i en live-konsert.

Ja, det finns mycket med Eliza Carthy också på YouTube. Som den här egna låten, Britain Is A Car Park, som man kan se och höra henne framföra på scen med sitt eget band. (Studioversionen av låten avslutar nya samlingsalbumet.)

Missa inte heller att se och höra den här konsertinspelningenpå YouTube – där mamma Norma Waterson och dottern Eliza Carthy framför Fair thee well, cold winter.

På YouTube kan man dessutom se och höra Eliza Carthy intervjuas om skillnaden mellan att framföra traditionella låtar och göra egna (ingen alls! enligt Eliza) i samband med en Bright Young Folk-konsert.

Nyligen gavs det också ut en ”Official Biography of Eliza Carthy”, skriven av Sophie Parks. Boken – med samma titel som det nya samlingsalbumet, alltså ”Wayward Daughter” – har en egen hemsida där man bl a kan läsa utdrag ur biografin.