Hälften av LO-förbunden, nästan alla TCO-förbund och samtliga Sacoförbund har inkomstförsäkringar. De vanligaste innebär att arbetslösa får 80 procent av sin lön under de första 100 dagarna av arbetslöshet.

Enligt Jonas Kolsrud betyder detta att de är bättre försäkrade än staten har tänkt sig.

– Risken för att arbetslösa stannar kvar i arbetslöshet längre än nödvändigt leder till att staten inte höjer den allmänna a-kassan. I praktiken betyder det en sänkning. Den drabbar i första dem som inte kan få en tilläggsförsäkring via sin fackförening samt de som är med i facket, säger Jonas Kolsrud.

Taket i a-kassan är 18 700 kronor. Högre inkomst ger ingen ersättning. I dag får en av tio arbetslösa 80 procent från a-kassan.

Ungefär sex av tio LO-medlemmar är med i något av de sju förbund som har inkomstförsäkring: Kommunal, Handels, Seko, Transport, GS, Livs och Elektrikerna. Byggnads och Målarna tvingades säga upp sina inkomstförsäkringar, en följd av hög arbetslöshet. Det blev helt enkelt för dyrt.

A-kassan före regeringen Reinfeldt gav, enligt Jonas Kolsrud, ett skydd som innebar både att folk inte gick arbetslösa längre än nödvändigt och en fullgod inkomstersättning. Han påpekar att systemet också innebar att folk hade väldigt låga besparingar.