Foto: Frank Augstein / Scanpix

Foto: Frank Augstein / Scanpix

En seglivad myt hävdar att humlor, enligt de aerodynamiska lagarna, inte borde kunna flyga, men osannolikt nog flyger de ju alldeles utmärkt, även om de använder en sällsynt avancerad teknik. Felet ligger alltså inte hos humlan, utan i att aerodynamiken var outvecklad på 30-talet när myten uppstod.

Titeln på Lena Hennels och Lova Olssons biografi över Stefan Löfven är Humlan som flyger, och den framstår som mer krystad ju längre i boken man läser. Boken berättar skissartat om Löfvens uppväxt i Ådalen, skoltid och om jobbet som svetsare. Bättre och mer utförligt skildras tiden som fackombud och ordförandeskapet i IF Metall. Bokens bästa avsnitt handlar om hur Löfven, efter en del dramatik, slutligen blir partiordförande. Man får ett hum om vem Löfven är och inblickar i partiets maktkamper.

Att döma av ”Humlan som flyger” står Löfven något till höger i partiet, han verkar schyst, pålitlig och pragmatisk. I dagsläget är det inte Löfven, men några av hans kollegor i högeralliansen som ser ut som flygande humlor. Man får antagligen inga höga odds om man tippar att Löfven blir Sveriges nästa statsminister.

Ola Wihlke

Läs också Ann-Charlott Altstadts krönika om Löfvenboken!