Foto: Janerik Henriksson

Foto: Janerik Henriksson

Runt 500 personer hade samlats på Medborgarplatsen för att manifestera mot vinster i välfärden.

Therese Rajaniemi, som ledde de arbetslösas demonstrationer på 90-talet, var tillbaka på barrikaderna i dag när ”vi som inte räknas” manifesterade för välfärden på Sergels torg i Stockholm.

Ett par kilometer söderut arrangerande den nystartade Folkkampanjen för gemensam välfärd en manifestation på Medborgarplatsen samt en demonstration till Mynttorget och maktens kvarter. Folkkampanjen anordnade manifestationer i ytterligare nio städer.

I Stockholm kunde det bli lite förvirrande med två manifestationer om välfärd på samma gång. På Medborgarplatsen höll estradören Olof Buckard en glödande appell mot den ”oheliga alliansens kriminella” nedmontering av välfärden. Samtidigt slog han ett slag för Solrosupproret, som höll till på Sergels torg.

–  Det är synnerligen angeläget att stödja Solrosuppropets idé att göra välfärden till den viktigaste valfrågan, sa han och fick applåder.

Daniel Suhonen från 6 F-förbundens tankesmedja Katalys och Johan Ehrenberg, chefredaktör för Etc, talade vid båda manifestationerna.

Sjuka, funktionshindrade och arbetslösa i fas 3 samlades på Sergels torg. 25 personer utspridda från Malmö till Sundsvall hade organiserat manifestationen. Många av dem är själva sjuka. En del av dem är på väg att bli utförsäkrade för andra gången.

– Vi har möten på Skype och träffas i verkliga livet en gång i kvartalet. Vi som jobbar samlar i en pott till resorna åt dem som inte har råd, berättar Therese Rajaniemi.

Hon talar om ett gäng amatörer. De får in lite bidrag från enskilda. Det räcker till affischer. Resten får de ta ur egen ficka.

– Det är folk med stort hjärta som engagerar sig, men många är sjuka och orkar inte alla dagar. Vi behöver fler friska som kan hjälpa oss att driva frågorna, säger hon.

Elektrikerna och Hamnarbetarna deltog med talare. Peter Kennerfalk från Byggnads var konferencier och Lars Ohly (V), som har varit med på varje manifestation sedan starten 2010, är i varje fall medlem i Seko.

Therese Rajaniemi ska bearbeta facken och hoppas på bättre uppslutning nästa år. Det ska bli en ny samling på Sergels torg – före valet.

Medborgarplatsen vann matchen om publiken. Där hade kanske runt 500 personer samlats. På Sergels torg var skarorna betydligt glesare.

– Vi är svagast i Stockholm. Nu ska vi rannsaka oss själva och se hur vi kan bli starkare här till nästa år, förklarar Therese Rajaniemi.

• Därför två manifestationer i Stockholm

Protester i tio städer

• Folkkampanjen för gemensam välfärd arrangerade manifestationer i tio städer i dag: Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Linköping, Luleå, Sundsvall, Umeå och Uppsala.

• Enligt hemsidan är folkkampanjen ”partipolitiskt oberoende och styrs uteslutande av sina medlemmar”. Några lokala LO-fack står bakom folkkampanjen.

• Välfärdsmanifestationen stöds av till exempel Solrosuppropet som företräder sjuka och arbetslösa i fas 3 och nätverket Resurs som vill ha stopp på utförsäkringarna från sjukförsäkringen.