Bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise har tagit fram listor på flera av bärplockarna som strejkat i en och halv vecka utanför Kommunal i Umeå. Det som ska redas ut är om de fått lön eller inte. Och om, och vem, de är skyldiga pengar.

– Det kommer att pågå hela helgen. De tar nu in plockare för plockare, säger Kjell-Ivan Eriksson på Kommunal i Umeå.

Just nu handlar det om 148 av de thailändska bärplockare som strejkat i en och halv vecka utanför Kommunal i Umeå. Orsaken är att de inte fått lön. Men där har hittills ord stått mot ord, då deras arbetsgivare M Phoenix Enterprise säger sig ha betalt ut löner.

Men inte velat redovisa vare sig löner, eller avdrag för resor, mat, boende och så vidare.

Det har fått representanter från thailändska ambassaden i Sverige, och arbetsmarknadsdepartementet i Thailand att bege sig till Umeå.

Där sitter de just nu alltså i krismöte med företaget för att reda ut löner och eventuella avdrag.

Totalt jobbar 500 thailändska bärplockare för Phoenix i Umeå. 200 av dem har strejkat dygnet runt utanför Kommunals avdelning. Medan resten har jobbat vidare i Hällnäs, norr om Umeå. Enligt lokala medier har de som jobbat kvar fått betalat och säger sig vara nöjda.

Men enligt Kjell-Ivan Eriksson har ambassaden kollat att inga pengar satts in till dem som har strejkat. Det har figurerat olika uppgifter om hur bärplockarna fått ihop pengar att ta sig hit. Några säger sig vara skyldiga företaget pengar. Andra att de själva tagit banklån. Och några säger sig ha samlat ihop pengar från släkten.

– Enligt uppgifter från vårt möte i går är det arbetsgivaren som lånat pengar från banken, som arbetstagarna ska betala tillbaka. Om det stämmer vet vi inte än. Men det är uppgifter de thailändska myndigheterna ska få fram nu, säger Kjell-Ivan Eriksson.