Foto: Hans Alm

Foto: Hans Alm

Ner kommer man alltid. Det kan vara värre att ta sig upp igen.

Dan Hegebrandt är en man som inte lider av klaustrofobi. Han konstaterar bara att det kan vara besvärligt att ta sig ut ur en tank för oljeavskiljning om den är liten och trång.

Och de tankar som han kontrollerar kan vara allt från 90 kubikmeter stora till en ynka kubik – det vill säga en gånger en gånger en meter.

Han gör ett jobb som ska skona vår mark och våra vatten från läckande olja. Det handlar om att varje dag kontrollera någon eller några av landets tiotusentals oljeavskiljare. Oljeavskiljare finns på bensinmackar, verkstäder, industrier – överallt där man -hanterar petroleumprodukter och oljan ska skiljas från vattnet, så att vattnet kan ledas vidare mot ett reningsverk med det vanliga dag-vattnet.

– Det här är en tickande miljöbomb, säger Dan Hegebrandt. Jag hittar så många anläggningar där olja läcker ut.

Han reser i hela Mellansverige, och snart väntar en tripp till Skellefteå-trakten i Västerbotten för att få i gång arbetet där.

– Det läcker lika mycket på landet som i storstan, konstaterar han. Och även om de allra flesta i dag är miljömedvetna och vill ha en anläggning som håller måttet så kan det bli lite kyligt när jag levererar resultatet. Det handlar ju om stora pengar.

Oljeavskiljarjobbet är ett resultat av att Ragnsells har dragit i gång en frivillig ackreditering. Myndigheten Swedac står för bedömningen och i våras blev Ragnsells första företaget som är betrott att kontrollera oljeavskiljarna. Då hade redan en internutbildning startats.

Dan Hegebrandt hamnade i branschen efter 26 år i slamsugarbilarna på Ragnsells. Det var den erfarenheten som gjorde att han fick frågan, och han var snabb att tacka ja till det nya jobbet.

– Jag är 56 och det håller inte att jobba med slamsugningen längre. Det här är klart lättare fysiskt – även om det kan kännas att krypa ner i de riktigt trånga tankarna.

Klicka på bilden för att se den i större format

Klicka på bilden för att se den i större format

FAKTA

OM DAN HEGEBRANDT

56 år, oljeavskiljarkontrollant på Ragnsells i Stockholm.

År i yrket: Ett, men 26 som slamsugarchaufför på samma företag.

Bäst med yrket: Att jag får sköta mig själv.

Sämst: Samma, att jag får sköta mig själv. Man är ju rädd att något ska falla mellan stolarna.

Stolt över i jobbet: Att jag är -ganska ensam om det.

Om jag inte vore oljeavskiljar-kontrollant: Tja, då skulle jag väl vara mekaniker, som innan jag började på Ragnsells.

Yrkeshemlighet: Vet jag inte om jag har någon, att ta det lugnt bara.

Bästa miljötips i vardagen: Tvätta inte bilen på garageuppfarten – för då går vattnet orenat direkt ut i naturen!

 

OM OLJEAVSKILJARKONTROLLANTER

Antal: Sex stycken på Ragnsells, som än så länge är landets enda företag med ackreditering för att kontrollera oljeavskiljare.

Lön: Mellan 28 000 och 33 000 -kronor i månaden,

Framtidsprognos: Ljus, verksamheten väntas växa.

Historia: Yrket kom till 2003 när krav att kontrollera oljeavskiljare infördes. Vissa kommuner kräver kontroll, andra inte.

Utbildning: Alla sex har en bakgrund som slamsugarchaufförer. Gedigen internutbildning.

Fackförbund: Transport.