Trots att byggbranschen står inför stora pensionsavgångar anställer få företag lärlingar. Många unga står med en halvfärdig utbildning — utan möjlighet att få jobb.

Denise Carlsson gick ut byggymnasiet i Norrköping för två år sedan. Hon utbildade sig till plattsättare, berättar hon, i en paus från jobbet som städare.

– Jag har frågat många företag. De säger att de ska ringa upp, men gör inte det. Sedan om man ringer igen har de inte pratat om det. Man tappar sugen när det är samma sak på varje ställe, säger hon.

Leif Möller, byggsamordnare på Arbetsförmedlingen, uppskattar att mer än 30 procent av dem som går ut byggymnasiet inte får någon lärlingsplats och därmed står med en halvfärdig utbildning.

– Det är ett jätteproblem som bara har ökat år efter år. Talen vi har i dag är historiskt mycket högre än vad de har varit tidigare.

Några förklaringar tror han är att lärlingar inte används i bemanningsföretag och utländska företag, som blir allt vanligare. Fler utbildningar och konjunktursvacka gör också att konkurrensen om platserna har blivit tuff.

– Många gånger tycker jag att man lägger för mycket ansvar på ungdomarna. Finns det yrkesarbetare att tillgå så väljer man dem i första hand.

Denise Carlsson får allt mer jobb på städfirman vilket gör det svårt att hinna ringa runt till företag.

– När jag slutar så har de flesta gått hem. Jag vill bara ha mitt yrkesbevis så att jag är färdigutbildad och kan jobba. Om jag hade varit fullbetald hade det varit mycket lättare att få jobb.

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier anser att den lärlingsmodell som branschen är uppbyggd kring behöver bytas ut.

– Vi från arbetsgivarsidan vill att man blir så färdig som möjligt i skolan. Sedan kan det finnas en introduktionstid i företaget, men inte något ytterligare utbildningsåtagande, säger Lars Tullstedt, ansvarig för kompetensförsörjning i organisationen.

Nya villkor för lärlingarna har gjort arbetsgivarna mer försiktiga, menar han.

– Nu krävs det mycket för att säga upp en lärling, men för företagen är det viktigt att kunna pröva en ny person.

För att ersätta dem som nu går i pension krävs att arbetsgivarna tar ett större ansvar, menar Johan Lindholm, ordförande i fackförbundet Byggnads.

– Vi är i ett läge där konjunkturen snart vänder. Vi behöver bygga, energieffektivisera och ta hand om miljonprogram. När vi behöver folk för att bygga så kommer de här ungdomarna att ha valt andra branscher.