Omslagsteckning: Charlotte Ramel

Omslagsteckning: Charlotte Ramel

Så rolig och så fyndig, så upptränad på att hitta perfekta rimord. Hyllningen gäller sonettpoeten och barnbokförfattaren Lotta Olsson, som på den så kallade barnskivan ”Tigern säger Grr” diktat och rimmat för nyfikna barn och lekfulla vuxna. Mina favoritrader: ”Foten in i strumpans hål / Och så på med overall”. En dikt – sång – på temat kläder. Det kan handla om ljud också: ”Traktorn säger Putt, putt, putt / Rumpan säger Prutt, prutt, prutt”. Eller färger: ”Röd som en mun när man gett en puss / Gul eller blå eller grön som en buss”. Till rimmen har sångerskan Anna Einarsson gjort musik som inte är alltför anpassad och tillgänglig utan såväl vuxna som barn får anstränga sig lite vid lyssningen. Hon sjunger både melodiskt och rytmiskt, balanserar visor mot jazz. Lyssna – ja, hör! – den smått avantgardistiska jazzsaxen i Min kissekatt. För musicerandet svarar några av Sveriges främsta (jazz)musiker – som Elin Larsson, saxofoner, Filip Jers, munspel, och Monica Dominique, piano.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Tigern säger Grr

Artist: Anna Einarsson
Skivmärke: Egen utgivning

 

Anna Einarssons så kallade barnskiva ”Tigern säger Grr” finns på Spotify.

Anna Einarsson är en mångsidig sångerska och inte minst kompositör som ägnar sig åt många genrer: konst-, jazz-, teater-. kör- och nu så kallad barnmusik. Hon sjunger i den experimentella jazzgruppen Anagram, vars senaste album heter Reveries. Lyssna på Spotify.
Anna Einarsson komponerade också musiken till Malmö Operaverkstads barnoperaföreställning ”PS. Jag kommer hem”, inspirerad av Pippi Långstrump. På YouTube kan man se och höra flera klipp ur föreställningen, bl a detta.
På Vimeo kan man se och höra en video med något helt annat: Let me speak part 1 ur en ”audiovisual performance piece” med Anna Einarsson (musik, röst) och André Sier (bilder), inspelat live på Fylkingen.

Vill ni höra och se ännu fler exempel på Anna Einarsson som sångerska och kompositör så har hon lagt upp ytterligare ljud- och bildklipp på sin hemsida.

Elin Larsson är enligt mina öron den just nu mest intressanta och hörvärda svenska jazzsaxofonisten. På YouTube kan man se och höra henne framföra låten It´s Gonna Be OK med sin egen grupp på Falu jazzklubb (från en TV-inspelning).

Munspelaren Filip Jers är en svensk arvtagare till Toots Thielemans. Lika suverän på att spela såväl jazz som folklåtar på munspel. Se och hör honom – på YouTube – spela Polska efter J. Brunn med sin kvartett i en live-inspelning från Surahammar.

Monica Dominique – en ännu mer mångsidig musiker och sångerska – behöver knappast presenteras. På Spotify kan man bl a höra jazzalbumet ”Togetherness”, där hon samspelar på piano med sin bror Palle Danielsson, kontrabas.

Veckans CD – Varje vecka!!