Receptionisten på en bilskola utsattes för ovälkomna smekningar och närmanden från chefen. När hon påtalade problemet fick hon sparken. Chefen har gjort sig skyldig till sexuella trakasserier, konstaterar Arbetsdomstolen och kvinnan får nu ersättning.

Under våren 2011 började kvinnan jobba som receptionist på en trafikskola i Uppsala, ett nystartsjobb som hon fått genom Arbetsförmedlingen. Redan efter någon vecka började chefen göra närmanden mot henne. Han krävde kramar när hon kom till jobbet och när hon slutade för dagen.

Chefens närmanden ökade i omfattning. Han klappade kvinnan först på axeln och ryggen men sedan också på låren och stjärten. Han kommenterade hennes utseende och föreslog att det två skulle åka på en kryssning.

Kvinnan tog avstånd och bad honom att sluta, men trakasserierna fortsatte, enligt kvinnans berättelse i Arbetsdomstolen (AD).

Efter att chefen en dag smekt receptionistens ben upp under kjolen mådde hon så dåligt att hon inte gick till jobbet veckan efter. Kvinnan skickade ett sms till chefen där hon förklarade att hon mådde dåligt på grund av de sexuella trakasserierna, och stängde sedan av sin mobiltelefon. Chefen ringde då upp kvinnans sambo och meddelade att hon inte var välkommen tillbaka till jobbet.

Bilskolechefen nekar till alla anklagelser om sexuella trakasserier. Enligt honom har receptionisten hittat på allting, förutom diskussionen om kryssningen som skulle ha gällt en personalkonferens för alla anställda. Anledningen till att han avbröt hennes provanställning var att hon misskött sitt jobb och kommit för sent, uppgav han i Arbetsdomstolen.

Domstolen konstaterar att ord stod mot ord och att det saknades vittnen till händelserna. En tidigare anställd på bilskolan som tröstat kvinnan efter att hon trakasserats stödde dock hennes berättelse, liksom hennes sambo. Att kvinnan i anslutning till de sista trakasserierna även berättat om dem för polis, arbetsförmedling och läkare ökar också hennes trovärdighet, enligt domen.

AD drar därför slutsatsen att kvinnan utsatts för sexuella trakasserier genom ovälkomna förslag, kommentarer och fysisk beröring av sexuell natur. Eftersom chefen avbröt hennes anställning när hon påtalade trakasserierna har bilskolan också brutit mot diskrimineringslagens förbud mot repressalier.

Diskrimineringsombudsmannen som drivit kvinnans fall krävde att hon skulle få 150 000 kronor i diskrimineringsersättning. AD anser att kravet är för högt och bilskolan tvingas nu betala 75 000 kronor i ersättning till kvinnan.