Elisabeth Svantesson blir Moderaternas och alliansregeringens nya arbetsmarknadsminister. Det står klart sedan statsminister Fredrik Reinfeldt möblerat om bland statsråden.

Hon tar klivet från ordförandeposten i arbetsmarknadsutskottet till arbetsmarknadsminister. Hon är därför väl förtrogen med de utmaningar arbetsmarknadspolitiken står inför.

– Men det är inte personerna det är fel på – det är politiken, suckar LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i en kommentar till bytet på posten som arbetsmarknadsminister.

Kritiken från LO är svidande när det gäller arbetsmarknadspolitiken, eller bristen på arbetsmarknadspolitik, som LO-ordföranden väljer att kalla det.

– Genom att byta ut både generaldirektören för Arbetsförmedlingen och den ansvariga ministern är fiaskot fullbordat. Nu är de högst ansvariga bortbytta, men politiken är densamma. Det duger inte, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Den överraskande regeringsombildningen innehöll ytterligare rockader med enbart kvinnor inblandade.  Gunilla Carlsson lämnar posten som biståndsminister, eftersom ”hon vill göra något annat”, enligt statsministerns beskrivning.

Posten som biståndsminister tas över av tidigare arbetsmarknadsminister Hillevi Engström som i sin tur ersätts av Elisabeth Svantesson.

Den nya arbetsmarknadsministern är nationalekonom och riksdagsledamot från Örebro. Innan hon 2006 valdes in i riksdagen var hon doktorand i nationalekonomi vid Örebro universitet och är för närvarande tjänstledig.

– Jag har tidigare varit aktiv fritidspolitiker i Örebro kommun. Innan jag blev riksdagsledamot arbetade jag på Örebro universitet och jag är för tillfället tjänstledig, skriver hon i en kommentar till sin utnämning.

Elisabeth Svantesson har redan tidigare gjort sig ett namn inom Moderaterna. Hon har bland annat varit med och arbetat fram partiets integrationspolitik.

Hon skrev sin licentiatavhandling om invandrares första år i Sverige och betonade då betydelsen av att stärka invandrares språkfärdighet för att underlätta integration.

Utöver arbetsmarknadspolitik och finanspolitik är integration en fråga som ligger den nyblivna ministern varmt om hjärtat.

– Den har löpt som en röd tråd, både genom mitt yrkesmässiga och politiska engagemang, skriver hon i en kommentar.

I riksdagen bland kollegorna är Elisabeth Svantesson också känd som ledare för den kristna riksdagsgruppen som samlar ledamöter från olika politiska partier.

– De kan byta hur många generaldirektörer och arbetsmarknadsministrar de vill. Det spelar ingen roll. Det är politiken de måste ändra på, säger S-ledaren Stefan Löfven till TT om regeringsombildningen.

Om regeringsförklaringen säger Stefan Löfven att Reinfeldt ”sjunger samma visa som han nu har gjort i sju år”.

– Trots hög arbetslöshet så har han bara ett recept, och det är skattesänkningar.

Elisabeth Svantesson

• Född 1967 i Lycksele.
• Riksdagsledamot för Moderaterna sedan 2006 för Örebro län.
• Magisterexamen i nationalekonomi, Uppsala universitet 2001.
• Forskarutbildning i nationalekonomi, Örebro universitet, 2006.
• Ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.
• Ledare för den kristna riksdagsgruppen som samlar ledamöter från flera olika partier.
• Har varit lärare inom Livets ord. (TT)