En thailändsk bärplockare försökte i går kväll att ta sitt liv på en toalett inne i Kommunals lokaler i Umeå.
 Han är en av de hundratals som strejkat under den senaste veckan för att få ut sin lön. 

– Med största sannolikhet rör det sig om ett självmordsförsök. Läget är kritiskt och han är nu i intensivvårdens händer, säger vakthavande befäl Dan Andersson på polisen i Västerbotten.

Enligt polisen hittades mannen på toaletten inne på Kommunals avdelningskontor i Umeå. På parkeringen utanför har närmare 200 thailändska bärplockare strejkat i en vecka. Orsaken är att de inte fått ut lön från sin arbetsgivare, det thailändska bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise.

Företaget å sin sida hävdar, via sitt juridiska ombud Kent Engström, att de inte ska ha några pengar, utan att den första månadens lön går åt till att betala av skulder för resa, visum, mat, boende, bensin och fickpengar.

Företaget skickade i går en kommuniké till facket, som enligt lokala medier kritiserar Kommunals agerande. Där står också att M Phoenix Enterprise nu avbryter all sin verksamhet. Vilket innebär att de cirka 300 plockare som fortfarande arbetar i skogen i Hällnäs, utanför Umeå, också får åka hem. Det skulle innebära att alla bärplockare får åka tillbaka utan att ha tjänat en krona, men eventuellt ha betalat sina skulder.

Lena Ceder på Kommunals avdelning i Umeå sitter just nu i möte om kommunikén, och vill inte kommentera vare sig självmordsförsöket eller innehållet i meddelandet.

Erik Larsson