De thailändska bärplockarna fortsätter att strejka utanför Kommunal i Umeå. De blir bara fler som hävdar att de inte fått lön. Stämmer bra, säger nu arbetsgivarens juridiska ombud Kent Engström.
– De ska inte ha betalt för den här perioden. Och nu har de sagt upp sig själva. Jag önskar verkligen att plockarna hade varit medlemmar i facket. Då hade allt varit lättare.

I närmare en vecka har thailändska bärplockare strejkat dygnet runt i kylan utanför Kommunals avdelningskontor i Umeå. Under helgen har flera plockare anslutit sig. Runt tvåhundra är de nu enligt lokala medier.

Enligt bärplockarna har de inte fått lön för sitt arbete i bärskogarna i Hällnäs utanför Umeå. Trots att de är anställda av bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise, registrerade hos Migrationsverket och har tecknat kollektivavtal med Kommunal. I stället har de skulder till bemanningsföretaget. För resan, visum, boende, mat, och bensin.

– Den 15 och 30 augusti skulle lönen på 18 000–19 000 betalas ut. Men de får resan hit,  visum, mat, boende och hundra kronor om dagen i förskott. Var och en har därför en skuld till företaget på cirka 18 900, säger bemanningsföretagets juridiska ombud Kent Engström.

Är plockarna informerade om det här?

– Ingen arbetsgivare kan skänka bort resor hit för småbönder från Thailand. De skulle alla försvinna här. I stället binder man upp dem, och så får de betala med löneavdrag.

Lena Ceder, ombudsman på Kommunals avdelning i Umeå, vill se löneutbetalningar.

– Vi har inte fått något besked från arbetsgivare under helgen, och väntar fortfarande.

Men enligt Kent Engström väntar man alltså förgäves.

– Utbetalningar kan inte ske så länge man gör avdrag. Och nu jobbar de inte. De har erbjudits att komma tillbaka, men gör ju inte det och har därmed sagt upp sig själva. Skulle de få lön för den senaste veckan spårar det ju helt ur.

Han säger att facket är låst, och att han är förvånad över hur ”lite muskler” Kommunal har i frågan.

­– Facket företräder dem ju inte, eftersom de inte är medlemmar. Har man en part att bryta arm med så reder man ju upp sådant här. Jag vill och kan inte förhandla med några förvirrade, desperata plockare. Det hade underlättat jättemycket om de vore medlemmar.