En miljon kronor blev företagsboten för Arcelormittal efter att en anställd omkommit i en olycka för drygt fyra år sedan. Företagets vd döms även till dagsböter.

Det var den 6 maj 2009 som en 62-årig metallarbetare omkom i en arbetsplatsolycka på företaget som tillverkar korrugerad plåt i Bjästa utanför Örnsköldsvik. Mannen arbetade vid en plåtvalsningsmaskin och hittades klämd till döds mellan en plåt och valshjulet.

Utredningen efter olyckan visade att maskinen saknade instruktioner på svenska och skydd som hindrade personer från att komma för nära maskinen. Olyckan ledde till åtal och nu har domen kommit från Ångermanlands tingsrätt, berättar tidningen Dagens Arbete.

I domen konstaterar domstolen att maskinen varken uppfyllde arbetsmiljölagens regler eller Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Företaget har inte heller genomfört tillräckliga riskbedömningar.

Företaget döms därför att betala företagsbot på en miljon kronor. Företagets vd tvingas dessutom betala dagsböter på 45 000 kronor.

Ytterligare en person som var åtalad friades dock. Åklagaren hävdade att han var platschef och hade arbetsmiljöansvar vid tiden för olyckan, vilket mannen själv förnekar. Tingsrätten gick på mannens linje eftersom det saknades bevis för att mannen skulle ha haft chefsrollen och varit ansvarig.