Jag har en liten konflikt med vår kulturredaktör, John Swedenmark. Den handlar om hur man ska namnge den litteratur som handlar om mord, poliser och ond bråd död.

Krimi, säger John. Vad är det för fel på det gamla hederliga ordet deckare? undrar jag magsurt.

I alla fall. Veckans kultur handlar en del om krimi, (okej då, jag ger mig). Vår krimireporter Bengt Eriksson diskuterar genren med före detta polismästaren Carin Göt­blad.

Tvärtemot myten så läser poliser böcker om poliser och gillar dem också – om de är verklighetstrogna. Därför känns det lite otäckt, tycker jag, att Götblad gillar Jens Lapidus och James Ellroy. I synnerhet den sistnämnde skriver om en hård, rå värld som man helst inte vill veta finns.

På arbetet.se/kultur hittar du Bengt Eriksson tips om krimi. Själv tipsar jag gärna om Belinda Bauers senaste. Huvudpersonen Patrick har diagnosen Aspergers och stude­rar anatomi. Detaljrika beskrivningar av obduktioner – möjligen tillräckligt verklighetstroget för Götblad. Vad vet jag?

Inte riktigt lika otäckt, men en reell verklighet beskriver Tommy Öberg i reportaget om Finlands nyss avslutade avtalsrörelse. 20 euro (alltså knappt 200 kronor) rakt av till varje löntagare i hela landet. Nästa år blir det 0,4 procent.

Staten bidrar med en liten skattesänkning – men ändå. Ingen klagar. Fack och arbetsgivare förklarar sig nöjda. Undrar om svenska arbetsgivare sneglar österut och drömmer våta drömmar?

Nöjt och glatt är det ocksåScandic hotell i Borås där Mårten Martos Nilsson hälsat på. Där har hotellbranschens nya lönesamtal med lokal, individuell fördelning implementerats.

Tydliga lönekriterier och en extra slant till samtliga anställda. För första gången har även städarna fått en liten löneglidning. Fack och arbetsgivare är tillfreds med resultatet.

Arbetsgivarna i branschen vill öka lönespridningen. HRF hoppas på ökade möjligheter till löneutveckling för enskilda.

En vansklig balansgång i en bransch med hög personalomsättning och hög arbetslöshet. Ska bli spännande att se om arbetsgivarna klarar att leva upp till fackets förväntningar i framtiden.