2011

Therese Rajaniemi omges av Yvonne Lindström och Lisbeth Hilmersson. De var arrangörer bakom Välfärdsmanifestationen 2011.

Nästa lördag arrangeras manifestationer för välfärden i tio svenska städer. I Stockholm blir det två manifestationer. Den ena säger nej till vinster i välfärden. Den andra går under rubriken ”vi som inte räknas” och ger röst åt sjuka och människor i fas 3.

Statsvetaren och samhällsdebattören Stig-Björn Ljunggren har en annan beskrivning: ”den trotskistiska LO-övningen på Medborgarplatsen” och de hedervärda ”amatörerna på Sergels torg”.

LO-distriktet i Stockholms län uppmanar fackligt folk att delta på Medborgarplatsen. Kommunal i Stockholms län säger nej.

– Vi vill synas i sammanhang där vi själva är med och kontrollerar. I det här fallet känner vi att vi inte riktigt har någon koll på vilka som är med, säger Kawa Zolfagary, pressekreterare på Kommunal i Stockholms län.

Johnny Naderus, Seko, sitter i LO-distriktets styrelse och organiserar ett fackligt block på Medborgarplatsen.

– Seko och LO-distriktet är garanter för att detta är en bred, politiskt obunden manifestation mot försämringarna av välfärden. Vi som står bakom är en bred allians av folk som ser vart välfärden är på väg. Tre avdelningar i Seko är med – Stockholm, Mellansverige och Mellannorrland. Inte ens Stig-Björn Ljunggren kan uppfatta dem som trotskistiska grupperingar, säger han.

Men Stig-Björn Ljunggren ser klara kopplingar till Rättvisepartiet Socialisterna och Socialistiska partiet – därav talet om trotskister.

–  LO-distriktet i Stockholm kan inte vara fört bakom ljuset. Det är inga okända personer som arrangerar. Möjligen har LO-distriktet inte fattat att det rör sig om två olika manifestationer. Trotskisterna har snott de andras namn och lagt sig så nära man kan komma.

Han anser att valet står mellan ett ”trotteprojekt” på Medborgarplatsen och ett ”vanligt, hederligt protestprojekt” på Sergels torg. Orsaken är att ”trottarna” har valt samma datum för sitt arrangemang.

– Jag har inget emot att trottarna håller på. Men man ska veta att deras arbetsmetoder, grälen och konspirationerna lägger en kall hand över alltihop. I och med att de har lagt sig på samma dag går det ut över hederliga människor som manifesterar på Sergels torg. Det är synd att de ska få sina insatser fördärvade, tycker han.

I februari träffades arrangörerna av båda manifestationerna. Då hade Välfärdsmanifestationen hunnit långt i planeringen och polistillstånd för manifestationen på Sergels torg var klart. De sa nej till ett gemensamt arrangemang.

Therese Rajaniemi, som blev riksbekant när hon stod på barrikaderna och talade för de arbetslösa 1996, har varit med och arrangerat sedan 2010.

– Vi sökte ett bredare samarbete, men såg att det finns skillnader. De kämpar mot vinster i välfärden. Vårt mål är att de utförsäkrade och arbetslösa ska få göra sin röst hörd. Vi är inte för vinster i välfärden, men det skulle skymma vårt budskap. ”Då får vi stå tillbaka igen”, som någon av oss sa den gången.

–  Dessutom tog vi ett principbeslut 2011 att vi ska vara partipolitiskt obundna. Vi är en gräsrotsrörelse. Politikerna får gärna komma och tala på våra möten, men de får inte var med i arbetet med att organisera, säger hon.

Det slutade med att Folkkampanjen för gemensam välfärd skaffade polistillstånd för en manifestation på Medborgarplatsen, ett par kilometer från Sergels torg.

– Vi ser dem inte som konkurrenter. Jag hoppas att folk kommer att gå mellan båda manifestationerna, berättar Therese Rajaniemi.

Det kommer att finnas fackligt folk både på Sergels torg och Medborgarplatsen. Elektrikerna, Transport och Hamnarbetarna skickar talare till Sergels torg. Där är Sven Wollter, komikern Jesper Odelberg och vänsterledaren Lars Ohly de mest kända namnen.

Johnny Naderus räknar med god uppslutning av fackligt folk på Medborgarplatsen.

– Vi har fått bra respons från många arbetsplatser.

Välfärdsprotester i tio städer

• Folkkampanjen för gemensam välfärd arrangerar manifestationer i tio städer den 21 september: Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Linköping, Luleå, Sundsvall, Umeå och Uppsala.

• Enligt hemsidan är folkkampanjen ”partipolitiskt oberoende och styrs uteslutande av sina medlemmar”. Några lokala LO-fack står bakom folkkampanjen.

• Välfärdsmanifestationen stöds av till exempel Solrosuppropet som företräder sjuka och arbetslösa i fas 3 och nätverket Resurs som vill ha stopp på utförsäkringarna från sjukförsäkringen.