Unknown

Lyssnar på nya dubbel-CD:n med outgivna/alternativa inspelningar, gjorda vid tiden för ”Self Portrait” och ”New Morning”, och utbrister ännu en gång: Jag förstår mig inte på Bob Dylan! Hur tänker han? Man undrar ju när man hör de alternativa versionerna av Times Passes Slowly. Den ena uppsluppen med gitarr och trallande refräng, den andra dundrar på med orgel och trummor. Bägge skiljer sig från den pianoversion som kom på platta. Skrev Dylan bara en text till en melodi och valde ut några ackord? Sen fick låten bli som den råkade bli. Och vilken sångröst är hans egen? Jämför sammetsrösten i Pretto Saro med den skrovliga bluessången i House Carpenter, två ratade inspelningar till ”Self Portrait”. För tok-Dylan har en enastående förmåga att välja bort och ställa undan de bästa låtarna/inspelningarna i bandarkivet. Som den nu stråklösa tolkningen av folksången Belle Isle och Annie´s Going To Sing Her Song, där både text och melodi lyfts fram bättre än i Tom Paxtons original.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Another Self Portrait (1969-1971) – The Bootleg Series 10

Artist: Bob Dylan
Skivmärke: Columbia

Tionde titeln i Bob Dylans “bootleg”-serie finns i flera utgåvor, bl a som dubbel-CD med outgivna/alternativa inspelningar och i en lyxigare utgåva med fyra CD. Den senare innehåller också en live-inspelning med The Band från Isle of White (1969) och en remastrad version av ”Self Portrait” (originalutgivning 1970). På Spotify kan man höra en ”sampler” med 15 (av 35) spår från den nya dubbel-CD:n.

Återhörpå Spotify – dubbelalbumet ”Self Portrait” (alltså från 1970) och jämför utgivna inspelningar med alternativa versioner.
Samma sak – också på Spotify – kan man göra med albumet ”New Morning” (även detta från 1970).

Se och hör en trailer för albumet ”Another Self Portrait”. Finns på YouTube.

Det har dessutom gjorts en kort dokumentär där producenten Bob Johnston, gitarristen Dave Bromberg och organisten Al Kooper berättar om inspelningarna av albumen ”Self Portrait” och ”New Morning”. Se och hör på Vimeo.
På Vimeo kan man också se och höra en musikvideo till den ena alternativa versionen av Time Passes Slowly på ”Another Self Portrait”. I kompet: George Harrison.
Även till låten Pretty Saro på ”Another Self Portrait” har det gjorts en musikvideo. Se och hör på YouTube.

Bob Dylan har sitt eget sätt att tolka traditionella folk- och bluessånger eller låtar som andra har skrivit. Det han gillar, det lånar han rakt av (det kan vara sättet att framföra sången, tempot och/eller arrangemanget). Men samtidigt lägger han in mer eller mindre av sig själv i tolkningen, ibland så mycket att resultatet blir som en egen låt. Jag roade mig med att sätta ihop en Spotify-lista med olika tolkningar, både Dylans och andras, av låtar som spelades in till främst albumet ”Self Portrait”. Hoppas det kan roa er också. Lyssna!