Ett nittonårigt geni, Boyan Slat, har kommit på ett sätt att rensa oceanerna från plastskräp. Ett slags roterande barriärer som sorterar ut plastfragment som sen kan återvinnas och på så vis finansiera projektet.

Det är ju såna nyheter man vill höra. Men alltsammans sågas obarmhärtigt av Stiv Wilson som driver projektet The 5 Gyres (de fem virvlarna) och har besökt de drabbade områdena många gånger.

Istället lanserar Wilson mot slutet av artikeln en mer realistisk form av hopp.

Om alla slutar slänga plast som hamnar i havet och bryts ner, och slutar köpa och slutar tillverka, då spottar varje virvel till slut ut sig materialet så att det hamnar på världens stränder och kan samlas in (till en enorm kostnad).

Beach cleanup is gyre cleanup, sammanfattar Wilson. Det skulle nästan kunna bli en levnadsmaxim. Och under tiden bojkottar vi plastförpackningar så gott det går, please.