Medlingsinstitutet har utsett medlare i konflikten mellan Seko och Almega om ett nytt avtal på kommunikationsområdet.

Medlarna är Jan Sjölin, före detta avtalssekreterare i Kommunal, och Anders Forsberg, som tidigare bland annat har varit förbundsordförande i Jusek och direktör för riksdagens förvaltning.

– Vi börjar med att träffa parterna var för sig i morgon, tisdag, säger Jan Sjölin.

Seko varslade i fredags om strejk från den 18 september för omkring 2 200 medlemmar vid Post Nord, Bring CityMail och Menzies Aviation. De är brevbärare, terminalarbetare och chaufförer inom postdistributionen och lastare och incheckningspersonal vid Arlanda och Landvetter flygplats.

Kärnan i konflikten är om utrymmet för löneökningar de kommande tre åren ska anges i kronor och ören eller i procent. Almega säger sig ha erbjudit löneökningar med totalt 6,8 procent under perioden, och arbetsgivarna anser att det budet är i nivå med vad andra grupper på arbetsmarknaden har fått. Seko betonar att en löneökning som anges i procent av lönen betyder färre kronor för dem som har låga löner än för dem som tjänar mycket.

Grundlönerna för brevbärare och terminalarbetare med ett antal års erfarenhet ligger enligt Seko mellan 22 000 och 23 000 kronor i månaden.