TemenikElectric_1336Om Temenik Electric kom på turné till Sverige så skulle gruppen kunna spela både på Sweden Rock och Urfolk. Hur ska musiken beskrivas? Som arabrock. Nja, det blir för enkelt, det säger för lite. Snarare som urban modern folkmusik från staden mitt emellan. Nämligen Marseille, en stad på gränsen mellan Nordafrika och Frankrike, mellan arabiska och västerländska traditioner. En plats där musikformer som gnawa, chaabi och rai kan möta popmelodier och rockrytmer. Mehdi Haddjeri, gruppens ledare och låtskrivare, sjunger som om han befann sig i Marocko, Algeriet eller Tunisien, medan elgitarristen Hassen Tighidet visst har fått ett vikariat i Led Zeppelin. Några exempel: ”Arteni Boussa” inleds med hårdrockriff och tunga trummor till mässande sång – för att strax sen bli ettrig punk. I ”Faint Kount” spelar oud, arabisk luta, till böljande electro-rytmer. Titellåten ”Ouesh Hada?” är stökig och stimmig som en arabisk marknad med en ormtjusande, skalmejaljudande flöjt.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Ouesh Hada?

Artist: Temenik Electric
Skivmärke: Nomad´ Cafe

Debutalbumet Ouesh Hada? med gruppen Temenik Electric finns på Spotify.
Temenik Electric har även spelat in sin egen version av ”All Along The Watchtower” – lite Bob Dylan, lite Jimi Hendrix och mycket arabiskt. Inspelningen finns på EP:n Haïnik som också kan höras på Spotify.

En trailer för albumet Ouesh Hada? kan man se och höra på YouTube.
Se och hör en längre fransk TV-presentation (musik och intervju) av Temenik Electric och albumet Ouesh Hada? på YouTube.
På YouTube finns också en kort film med Temenik Electric och oud-spelaren Hakim Hamadouche från inspelningen av albumet.

Se och hör Temenik Electric spela live på Africa Fête i Marseilles sommaren 2013. Också på YouTube.
Ännu en live-inspelning (från 2012) med Temenik Electric. Se och hör på YouTube.

Och här – på nätsidan Daily Motion – kan man och se höra Mehdi Haddjeri, sång/elgitarr, och Mathieu Hours, laptop/elektroniska klaviaturer, från Temenik Electric göra ett duoframträdande i ett annat franskt TV-program.

På YouTube finns också en musikvideo där Teminik Electric gör sin arabiska tolkning av Bob Dylans ”All Along The Watchtower”.