Säkerhetspersonalen på flygplatsen Kastrup i Köpenhamn lade under måndagsmorgonen ner arbetet. Enligt flygplatsen rörde det sig om en avtalsstridig strejk.

Bakgrunden till strejken var missnöje med det nya vinterschemat som ska börja gälla om en månad, enligt Sören Hedegaard, pressansvarig vid Kastrups flygplats.

Många resenärer fastnade under måndagsmorgonen på Köpenhamns flygplats Kastrup på grund av den strejkande säkerhetspersonalen.

Säkerhetspersonalen lade ner arbetet vid 6-tiden på måndagsmorgonen. Effekten blev att passagerare inte kom igenom till sina flyg eftersom säkerhetskontrollen stängdes. Flygplatsen fylldes då av mängder av väntande resenärer.

Många flygbolag valde att ställa in sina flyg, medan några få valde att lyfta ändå för att inte sinka anslutande flygtrafik. Efter förhandlingar återvände personalen till sina jobb strax efter klockan tio på förmiddagen.

Så sent som i mitten av juli i år strejkade personal som hanterar bagage på Kastrup, även den gången varade strejken bara i några timmar.

Men strejker är inte så vanliga numera varken i Danmark eller i Sverige, anser Anders Olshov vid Öresundsinstitutet. Dansk statistik visar att antalet förlorade arbetsdagar på grund av strejk eller lockout minskat med nästan en tredjedel mellan år 2011 och 2012.