Foto: Johan Gunséus

Foto: Johan Gunséus

Sandra Sjölander, CNC-operatör, gillar att det inte är någon machostämning på Indexator i Vindeln.

 

Noll kvinnor ville jobba som montör. Några år senare ­kommer 70 procent av ansökningarna från kvinnor. Indexator visar att både ­företaget och de anställda kan tjäna på ett aktivt jämställdhetsarbete.

Ett konferensrum i Västerbotten. Rummet är fyllt med män. De är alla chefer eller fackliga företrädare på industriföretaget Indexator i Vindeln, fem mil norr om Umeå.

– Vi måste kunna rekrytera kvinnor om vi ska få den bästa personalen. Det är inte en fråga om välgörenhet utan en fråga om lönsamhet, säger den nya vd:n som stormat in i företaget med nymodigheter som denna halvdagskonferens om jämställdhet.

Några av männen läser mejl på sina laptoppar och sms:ar medan de slölyssnar. Visst är det bra med jämställdhet, men tunga och skitiga industrijobb är inget för tjejer, tänker nog en och annan.

– Hur vi tillsammans arbetar med jämställdhet kommer att vara direkt avgörande för hur det går för företaget i framtiden, säger vd:n.

– Hur ni tar till er jämställdhetsarbetet kommer att vara direkt avgörande för hur mycket utrymme ni får i företaget, fortsätter han.

Knattret från tangenterna tystnar och männen tittar upp.

– Det var ingen som sms:ade nåt mer på det mötet, och inte på dem som följde heller, säger Dan Oskarsson klubbordförande för IF Metall på Indexator rotator systems, och skrattar.

Han minns mötet för åtta år sedan som starten på en stor förändring på företaget. Visst var folk lika skeptiska till jämställdhetsarbete på Indexator som på andra arbetsplatser i början, berättar han. Det finns alltid andra frågor som anses vara viktigare, men med en ledning som drev på ändrades attityderna i takt med att kunskaperna i ämnet ökade.

– Det har varit en personlig resa. Jag var också skeptisk i början men nu är jämställdhet något självklart. Det här har påverkat mig som person även privat, säger Dan Oskarsson.

Inte bara cheferna utan alla anställda har fått gedigen utbildning i jämställdhetsfrågor. De har också diskuterat företagets hela värdegrund på seminarier. Tillsammans har personalen tagit fram Indexators filosofi, en liten skrift om medarbetarskap, ledarskap och vilka principer och prioriteringar som ska styra arbetet.

– Alla har varit med. Hade det kommit från vd:n hur vi ska tycka och tänka hade det inte fungerat. Han påverkade säkert arbetet, men han var smart nog att lura oss att tro att vi kommit på det själva, säger Dan Oskarsson, och visar runt i verkstaden.

När han började 1999 hade han nästan inga kvinnliga arbetskamrater. I dag finns det kvinnor på alla avdelningar utom en.

Det dundrar om bultdragaren när Sandra Sjölander drar fast rotordelarna som ska bearbetas i maskinen hon sköter. Som CNC–operatör övervakar hon arbetet, och slutgraderar sedan styckena för hand när maskinen gjort sitt.

– Jag hade hört tals om att Indexator var ett bra företag, så jag sökte mig hit när jag var färdig CNC–operatör för två och ett halvt år sedan, säger hon.

Att det var ovanligt många kvinnor i verkstaden och att företaget satsat på jämställdhet var några av de positiva saker hon hört.

Innan hon omskolade sig hade hon jobbat som vårdbiträde och varit föräldraledig. Sedan ville hon pröva något nytt och det har hon inte ångrat. – Det är bra stämning här, vi är ett bra team och det är ett roligare jobb.
Att Indexator jobbar med jämställdhetsfrågor tycker hon märks.

– Det är inte alls machostuket som gäller här, som man kanske kan tro om industrin. Det är väldigt avslappnat och det kommer ju fler kvinnor hela tiden.

Även Angelica Fransberg som kör fram utgående ordrar på utlastningen jobbade inom vården innan hon kom till Indexator.

– Här kan jag släppa jobbet när jag går hem. Det kan man inte när man jobbar på en intensivvårdsavdelning. Dessutom slipper jag jobba kvällar och helger och så tjänar jag bättre, säger hon.

När hon började 2007 var det fortfarande ganska ont om kvinnor i verkstaden, och hon tycker att det är bra att det blivit mer blandat. Att inte fler kvinnor söker industrijobb tror hon beror på fördomar.

– Många tjejer tänker nog att det är svårt och tungt, men vi har ju hjälpmedel. Det här är många gånger lät­tare än vårdjobb, säger hon och lyfter en pall full med svivlar, ett slags roterande slangkopplingar, med trucken och kör iväg.

Det är inom monteringen som jämställdhetsarbetet på Indexator kommit längst. Tidigare var alla montörer män, i dag är nästan 40 procent kvinnor. Robert Hedman, chef för monteringen och drivande i jämställdhetsprojektet, säger att andelen kan fortsätta att växa.

– Tidigare hade vi inte en enda kvinnlig sökande till montörstjänsterna. Nu senast var det 70 procent.

Förra året belönades Indexator med Industrins jämställdhetspris, vilket gav uppmärksamhet i medier, och ryktet om jämställdhetsarbetet har spridit sig. Fler vill jobba på ett företag som jobbar med värderingar och satsar på personalen, tror Robert Hedman.

– Vi har blivit en attraktiv arbetsgivare genom arbetet med jämställdhet och vår filosofi. Det gör att vi får fler och bättre sökande när vi rekryterar, vilket höjer kvaliteten. Det här är något vi tjänar på.

Arbetet har inte bara ökat jämställdheten utan även minskat sjukfrånvaron. Det har också förbättrat kvaliteten, leveranssäkerheten och en rad andra viktiga nyckeltal för företaget.

Både Robert Hedman och Dan Oskarsson tycker också att arbetsmiljön har blivit bättre både fysiskt och psykosocialt sedan kvinnorna kom in i verkstaden. Fler lyfthjälpmedel har kommit till och jargongen har förändrats.

– Tidigare snackades det bara jakt, skoter och bilar på rasterna. Nu kan vi prata om allt, säger Dan Oskarsson.

Men trots priser och framgångar är Indexator fortfarande inte en jämställd arbetsplats. Vd:n som drog i gång arbetet, Per Lärkeryd, slutade för ett år sedan så nu gäller det att den nya ledningen fortsätter att driva på, säger Dan Oskarsson.

– Det är fortfarande flest män överallt här. På golvet ser det väl hyfsat ut i dag även om vi har en bit kvar. Men av cheferna är bara en kvinna, och i ledningen sitter bara män. Visst har vi mycket att jobba på, säger han.

FOTNOT: Industrins jämställdhetspris delas ut av Industrirådet som består av parterna som omfattas av industriavtalet. Priset ska belöna insatser för jämställd­het och lyfta fram positiva ­exempel. Nomineringen till årets pris pågår fram till den 30 september, och både anställda och företag kan nominera arbetsplatser. Priset delas ut på industridagen den 14 oktober i Göteborg.

Foto: Johan Gunséus

Foto: Johan Gunséus

 Dan Oskarsson är klubbordförande för IF Metall. Han var skeptisk till jämställdhetsarbetet till en början, men ser det numera som självklart.

Foto: Johan Gunséus

Foto: Johan Gunséus

Stina Ekbäck Forsgren har jobbat på Indexator sedan 2007 och tror att hon hade trivts även om de kvinnliga kollegerna inte hade blivit fler på senare år. (Stina Ekbäck Forsgren fick tyvärr fel namn i veckans papperstidning).

Foto: Johan Gunséus

Foto: Johan Gunséus

Andelen kvinnor kan öka ännu mer, tror Robert Hedman som är chef för monteringen.

Foto: Johan Gunséus

Foto: Johan Gunséus

Angelica Fransberg jobbade i vården förut. – Här kan jag släppa jobbet och gå hem, säger hon.

Fakta

Indexator
Indexator delades förra året upp i två företag: Indexator rotator systems och Indexator rototilt system. Företagen tillverkar rotatorer, som gör det möjligt att rotera gripklor och skopor på armarna till skogs- och grävmaskiner. Rotator system har i dag 123 anställda varav 24 procent är kvinnor. Före jämställdhets­arbetet var andelen 11 procent. Indexator deltog i projektet Jämvikt med stöd av EU och Vinnova. Företagets arbetssätt finns beskrivet i boken Det lönar sig, som finns att ladda ner på Diskrimineringsombudsmannens hemsida.

 

Indexators tips för jämställdhet
• Ledningen måste tydligt visa att jämställdhet är viktigt.

• Det handlar om att förändra värderingar och rensa ut gamla synsätt och fördomar. Hela organisationen måste vara med och alla måste få utbildning i frågorna.

• Gör en långsiktig plan, men miss­trösta inte för att det är långt till målet. Det är bättre att göra lite än inget.

• Ha bilder på både kvinnor och män när ni annonserar efter nya medarbetare, och utforma annonsen så att alla känner sig välkomna att söka.