Stockholm Literature är en ideell förening tillkommen på privat initiativ från litteraturälskarna Stefan Ingvarsson och Margareta Petersson. De samarbetar med Moderna Museet om en litteraturfestival som äger rum 26–27 oktober och verkar bli nånting utöver det vanliga.

Samtalsprogrammet tillkännagavs vid en presskonferens i veckan och är ett synnerligen delikat urval både med avseende på vilka heta författare som medverkar och vad de ska prata om med noga utvalda interlokutörer.

Chimamanda Ngozi Adichie, Svetlana Aleksijevitj, Teju Cole, Monika Fagerholm, Olga Grjasnowa, Felicitas Hoppe, Jan Kjærstad, Merethe Lindström, Gu Lei, Arne Lygre, Philipp Meyer, Dy Plambeck, Judith Schalansky, Tayie Selasi, Kim Thúy och Chen Xiaoling

Så lyder den imponerande listan, och många fler punkter tillkommer, bland annat uppläsningar inne bland konsten på Moderna. Läs mer på Moderna Museets hemsida.

Men det är ont om lyssnarplatser i Auditoriet. Så det är klokt att förköpa redan nu via ticnet, där man också kan skaffa själva festivalpasset.

Många av dessa författare kommer även att presenteras under hösten på Arbetet Kultur med nyutgivna verk.

Som en försmak publiceras här ett underbart TED Talk, som Chimamanda Ngozi Adichie höll för några år sen. Det har för övrigt starka tillämpningar på diskussionen om arbetarlitteratur.