Drygt 3 000 hamnarbetare får 1 592 kronor mer på 31 månader. Lönerna höjs med 501 kronor den 1 september. Den 1 april 2014 och den 1 april 2015 höjs lönerna med 540 respektive 551 kronor.

Det gick snabbt och smärtfritt. Förhandlingarna startade i går. I dag skrevs det nya avtalet på.

Annat var det förra året. Då blev det konflikt i hamnarna. Hamnarbetareförbundet och Transport gjorde gemensam sak och genomförde en blockad mot bland annat nyanställningar och övertid. Den stora stridsfrågan då var arbetstiderna. Till slut blev det ingen ändring.

Efter konflikten höjdes lönerna med 774 kronor på ett år. Det var mer än medlarbudet, och antagligen mer än förra årets märke på 2,6 procent, men det blev möjligt genom att parterna skickade hem medlarna och gjorde upp på egen hand.

I år fanns bara två frågor på bordet: lönelyften och avtalsperiodens längd. Det slutade med att lönerna höjs enligt märket och att avtalet gäller i 31 månader. Arbetsgivarna, Sveriges hamnar, ville ha 37 månader, men Transports bud var 31 månader för att förbundets alla avtal ska hamna i fas.

Utöver lönelyften höjs alla tillägg med i runda tal två procent om året, något mindre i år.