Kristiansvensson_1335Trubaduren Kristian Svensson höll en workshop på Runö kulturfestival, som på intressant vis problematiserade den politiska sångens villkor. För att nå fram måste man anknyta till sånt som folk känner till; exempelvis Joe Hills bruk av frälsningssånger och kända slagdängor. Samtidigt måste man ha ett skarpt budskap för att det inte ska bli nånting utslätat som alla kan hålla med om. En balansgång mellan popularitet och ideologisk udd. Han avslutade med ett aktuellt exempel:

När Svensson höll sin workshop i Skåne för några veckor sen gav det till resultat att en av ”eleverna”, Henrik Jonsson, gjorde en uppdatering av Astrid Lindgren-visan Fattig bonddräng, så att den handlade om nutida sjukvårdspersonal. Och den har på kort tid fått enormt genomslag, både på YouTube och som allsång vid demonstrationer.