svenssonfagerlundhilmersson

Angeles Bermudez-Svankvist tvingas bort från posten som Arbetsförmedlingens generaldirektör. Men Susanna Svensson, Peter Fagerlund och Lisbeth Hilmersson, med erfarenheter från fas 3, tror inte att det gör särskilt stor skillnad.

 

Det är business as usual i åtgärdslandet. Angeles Bermudez-Svankvists sorti ändrar ingenting i de arbetslösas Sverige.

– Man löser inte problemet med att den där tanten avgår, även om hon har varit en katastrof. Hela arbetsmarknadspolitiken behöver göras om, anser Susanna Svensson, Örebro, inskriven i fas 3 sedan ett halvår.

Peter Fagerlund, Klintehamn, räknar sig till fas 4. Han hoppade av när han insåg att han inte skulle få ett öre för att delta i fas 3.

– Det Angeles Bermudez-Svankvist har råkat ut för är att hon har försökt utföra regeringens order. Det är regeringen som bär skulden, tycker han och tror snarast att den höga mobilräkningen berodde på ett mänskligt misstag.

Knappt 34 000 människor var inskrivna i fas 3 i juli. En av tio får ingen ersättning. De är hänvisade till att ansöka om socialbidrag. Peter Fagerlund fick avslag. Hur många fler som lämnar systemet hellre än att jobba utan ersättning finns det inga siffror om.

Varje avhopp snyggar till arbetslöshetsstatistiken.

– Det är bara valet som kan ändra på det här. Jag hoppas att sossarna lyfter upp fas 3, men det verkar inte vara det som ligger högst på agendan, säger Peter Fagerlund.

Han har fyra barn. För ett år sedan sålde han huset i Visby och flyttade till ett billigare hus i Klintehamn för att få pengar till familjens uppehälle. Han har en universitetsexamen i arkeologi. Nu har han startat tidningen Coif med fokus på Gotlands historia.

– Gotland är fyndtätast i världen. I stället för kalkbrytning skulle vi kunna sysselsätta hundratals människor och ta fram en fantastisk historia, men länsstyrelsen vill inte ha några utgrävningar alls.

Lisbeth Hilmersson, Lidköping, lyckades ta sig ur fas 3.

– Det var alliansregeringens förtjänst. Förut hade man ett människovärde. Det har man inte i fas 3. Jag blev så nedtryckt och förbaskad att jag grät mig till en subventionerad anställning i kommunen. Sen kunde jag ta steget vidare och börja studera, berättar hon.

Nu har hon börjat andra sista året på yrkeshögskolan. Hon utbildar sig till redovisningsekonom.

Hon tycker att det var på tiden att Angeles Bermudez-Svankvist försvann, men det lär inte ändra på särskilt mycket.

– Jag tycker inte att har fungerat med henne som chef, men jag tror samtidigt att hon gjort det hon var ålagd. Hon har gått i regeringens ledband, tycker Lisbeth Hilmersson.

Susanna Svensson var en av de första som höjde rösten i protest mot fas 3. I januari 2011 var hon med och startade bloggen ”Fasan” på nätet. Då drev hon redan en protestgrupp på Facebook sedan tidigare.

Själv hamnade hon i fas 3 för ett halvår sedan.

– Fler och fler börjar inse vad fas 3 är. I början trodde många att var ungefär som beredskapsjobb. Nu börjar människor inse att man är fast när man en gång har hamnat i fas 3. Man har ytterst få chanser att få ett jobb. Först måste alla varianter av gratisjobb bort, annars blir det inga lediga jobb. Om jag vore arbetsgivare skulle jag inte heller anställda om jag kunde få folk gratis, konstaterar hon.