Jubel i busken, Albert & Herbert jämte revyerna på Aftonstjärnan med Kent Andersson har något gemensamt. De är intimt förknippade med göteborgskt gemyt och respektlöshet.  Kompletterat med stänk av bitterhet över livets orättvisor, utgör samma ingredienser grundreceptet för en CD av och med Bruno Bran och Bengt Funseth. Knegarlåtar.

Den klaviaturspelande estradören Bruno har sin bakgrund på Fixfabriken medan Bengt hamnade på Folkteatern när Götaverken gick i graven.  På releaseturnén, där de spelar i finkläder respektive blåställ, berättas anekdoter om låtarnas tillkomst.

Albumet innehåller vals, rallarvisa, spelmansstuk, lite bluesfeeling och cabaretliknande tongångar.  Sexton egna kompositioner som med olika stämning skildrar tillvaron i de mest skiftande yrken. Här ryms gyckel om en it-konsult och en beskrivning av hur man svetsar, en trött nattjobbare och brevbärare med längtan till toppen, den plågsamma monotonin och kaffepausens andhämtning, lockande sjuksyster och alkoholens fördärv.  De humoristiska textmakarna slår ibland knut på sig själva i sin iver att vara rimsmeder. ”Hej alla ni bedrövade, nedsövade, avlövade/ alla ni bedövade, på rad uppställda köade/”

Ett par alltför teatraliska svajiga spår drar ner helhetsomdömet en aning. Dock, Knegarlåtar, som spelats in i Folkteaterns studio med Funseth som producent, är en originell och välbehövlig betraktelse över arbetslivet.

Mats Hallberg