Michael O'Leary, Ryanair

Foto: Erlend Aas

Michael O’Leary – försöker inte ens vara anständig.

 

I tisdags publicerade Södermanlands Nyheter skräckuppgifter om hur Ryanair behandlar sina anställda.

Ryanairs egna piloter citerades, och Ryanair hotade genast att stämma Södermanlands Nyheter.

Ryanair har redan stämt Channel 4 i Storbritannien för att ha publicerat liknande intervjuer, och bolaget har sedan tidigare med omedelbara avsked visat att de inte tolererar att anställda över huvud taget uttalar sig för pressen om sina arbetsvillkor.

Ryanair och dess vd Michael O’Leary visar alltså återigen att de företräder en medeltida syn på medmänniskors värde och bryr sig inte om att ens försöka hålla uppe någon anständighet gentemot de egna anställda.

Genom att premiera piloter som kör med så lite flygbränsle som möjligt (billigt för företaget) och genom att dra av på lönen för förseningar som till exempel orsakas av ett glödlampsbyte, visar företaget också att de inte bryr sig om vare sig de anställdas eller flygresenärernas säkerhet.

Det är nu dags för varje tänkande flygresenär att överge plånboksstyret och se på Ryan­airs arbetsförhållanden och bristande flygsäkerhet med nyktra ögon.

Det är dags att alla sluter upp kring den bojkott av skräckbolaget Ryanair som många inom svenska fackförbund länge velat ha.