Handels kräver säkrare arbetsmiljö efter ett grovt kioskrån i Hjulsta i nordvästra Stockholm i dag. Regeringen har struntat i riksdagens beslut att ta fram ett lagförslag om sluten kontanthantering i detaljhandeln, konstaterar facket.

Två män beväpnade med kniv och pistolliknande vapen tilltvingade till sig ett okänt byte vid rånet i Hjulsta. I samband med rånet utbröt också en brand i lokalen. Handelsanställdas förbund kräver nu ökad trygghet för butiksanställda och vill se en lag om sluten kontanthantering.

– Ett rån är en fruktansvärt traumatisk upplevelse för den som utsätts för det, säger Handels arbetsmiljöombudsman Krister Colde.

För två år sedan gav riksdagen regeringen i uppdrag att ta fram ett lagförslag om sluten kontanthantering i detaljhandeln, tillsammans med fack och arbetsgivare, för att förhindra rån och hot i butikerna. Men regeringen har meddelat att man inte tänker följa riksdagsbeslutet, påkar facket.

– Regeringen sköt över frågan till Arbetsmiljöverket i stället. Myndigheten skulle reglera skyddet genom föreskrifter. Men verket åker inte ens ut till arbetsplatsen längre, eftersom det sker så många rån.
Sluten kontanthantering är det mest effektiva sättet att förebygga kassarån, anser facket, som därför är mycket kritiskt till regeringens inställning.

– För små butiker som inte har råd att investera i slutna system, vill vi att de åtminstone inför de säkerhetsrutiner som vi har kommit överens om i branschen, säger Krister Colde.

Risken att utsättas för rån eller våld är ett av de största arbetsmiljöproblemen för butiksanställda. Antalet butiksrån ökade med åtta procent under årets första kvartal. Förra året begicks 734 rån mot butiker.